Tussenvoorziening de Hobbemastraat voor dak- en thuislozen opent bijna haar deuren

Vanmiddag ondertekenden de gemeenten Nissewaard en Goeree-Overflakkee, zorgorganisatie Pameijer en woningcorporatie Oost West Wonen de samenwerkingsovereenkomst die de tussenvoorziening voor dak- en thuislozen in Middelharnis mogelijk maakt. De ondertekening vond plaats in het pand aan de Hobbemastraat, dat binnenkort de deuren opent.

Met deze tussenvoorziening krijgt Goeree-Overflakkee een eigen dak- en thuislozenopvang die beschikbaar is voor inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden. De voorziening is specifiek voor mensen die korte tijd een extra steuntje in de rug nodig hebben. De bewoners kunnen er maximaal een jaar verblijven en werken in die periode aan hun terugkeer naar een zelfstandig bestaan. Eigen motivatie is daarbij belangrijk.

Een sociaal team op de locatie en individuele begeleiders van Pameijer werken met de bewoners aan hun persoonlijk plan. Daarin staan duidelijke afspraken over doelen, resultaten en stappen voor een bepaalde periode. Aanmeldingen voor de tussenvoorziening verlopen via het Wmo-loket van de gemeente waar iemand op dat moment verblijft. Alle gemeenten binnen de Zuid-Hollandse eilanden kunnen inwoners verwijzen naar deze nieuwe tussenvoorziening.

Rust en veiligheid
De overeenkomst werd getekend door bestuurder Aimee Heijdenrijk van zorgorganisatie Pameijer, directeur-bestuurder Marleen van de Kamp van woningcorporatie Oost West Wonen, wethouder Léon Soeterboek van de gemeente Nissewaard en wethouder Berend Jan Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee.

De ondertekenaars zijn ervan overtuigd dat zij met deze tussenvoorziening samen voorzien in een behoefte. “Opvang dekt de lading eigenlijk niet. Deze tussenvoorziening biedt bewoners een dak boven hun hoofd. Dat betekent: niet meer zoeken naar een slaapplek, of met een schuldgevoel slapen op de bank van een familielid”, zo concluderen de ondertekenaars. “De locatie heeft een fijne, huiselijke uitstraling. Wij hopen dat de toekomstige bewoners hier de rust en veiligheid vinden om met intensieve begeleiding aan hun terugkeer naar een zelfstandig bestaan te werken.”

Opknapbeurt
De nieuwe tussenvoorziening in Middelharnis is bijna klaar. Naar verwachting opent zij begin april haar deuren voor de eerste bewoners. Vanaf dat moment zullen geleidelijk meer bewoners hun intrek nemen aan de Hobbemastraat. In totaal heeft de tussenvoorziening acht kamers. De afgelopen weken kreeg het pand een opknapbeurt. Zo werden de verschillende ruimten geverfd, liggen er nieuwe vloeren en zijn de ramen voorzien van frisse raambekleding. Op dit moment worden de kamers ingericht met meubilair van kringloopwinkel Goed voor Goed. Daarnaast verfraaide een Klus en Werk team van Pameijer - bestaande uit enkele cliënten - de tuin.

Ondersteunen
Alle vier de ondertekenende partijen hebben een eigen rol in de voorziening. De gemeente Nissewaard is betrokken als centrumgemeente en heeft als zodanig de taak maatschappelijke opvang te realiseren voor alle inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden. De bedoeling is dat deze voorziening de druk op de bestaande opvang verlicht. Nissewaard is samen met de gemeente Goeree-Overflakkee opdrachtgever bij dit project. De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt de bewoners bij bijvoorbeeld het regelen van dagbesteding en een eventuele uitkering. Pameijer biedt de bewoners een tijdelijk onderkomen en helpt hen om van daaruit te werken aan een stabiele toekomst. Oost West Wonen is als verhuurder van het pand betrokken. Bovendien zorgt de corporatie ervoor dat bewoners kunnen uitstromen naar een eigen zelfstandige huurwoning.

Het gaat om een pilot van twee jaar. Tijdens en na afloop van deze pilot wordt het project geëvalueerd.