U bent dakloos als u geen vaste woonplaats of verblijfplaats heeft. U heeft dan geen adres om te wonen of te logeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de woningbouwvereniging u uit huis zet, uw relatie uitgaat, u thuis te maken heeft met ruzie of als u om een andere reden nergens anders terecht kan. U bent thuisloos als u steeds wisselt van onderdak of woonplaats.
Wanneer u dak- of thuisloos bent, kunt u recht hebben op opvang. De gemeente kan u daarmee helpen. De gemeente biedt onderdak en begeleiding aan mensen die geen woonplek meer hebben en die hulp nodig hebben. Het is de bedoeling dat u zich weer zo snel mogelijk kunt redden in de samenleving.
De gemeenten Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Nissewaard en Voorne aan Zee regelen samen met elkaar de maatschappelijke opvang voor mensen die meerdere problemen en hulpvragen hebben. De gemeente Nissewaard regelt dit voor al deze gemeentes, dit heet de centrumgemeente.
De centrumgemeente Nissewaard regelt specifiek de opvang van mensen die dakloos zijn en die veel hulp nodig hebben waardoor er altijd een begeleider in de buurt moet zijn. We noemen dit ook wel “een behoefte aan 24/7 zorg en/of toezicht”.
Ik kom uit Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee of Voorne aan Zee. Wat moet ik doen?
U gaat naar uw eigen gemeente en maakt melding van de problemen die u heeft. De gemeente zal samen met u kijken naar uw situatie en de mogelijkheden onderzoeken. U kunt hulp krijgen bij het maken van de melding. Uw eigen gemeente kan u vertellen welke organisatie u hierbij kan helpen.
Ik kom uit Nissewaard. Wat moet ik doen?
U neemt contact op met Thuis in Nissewaard over uw vragen vragen en/of problemen. De zorgprofessionals kijken samen met u naar uw situatie en onderzoeken de mogelijkheden. Stichting MEE kan u helpen met het doen van de melding.
Wat gebeurt er nadat ik melding heb gemaakt?
De gemeente neemt uw melding in behandeling en bespreekt met u uw situatie. Als u alleen een woning nodig heeft of weinig hulp dan kijkt uw eigen gemeente welke hulp er mogelijk is. Als u een opvangplek nodig heeft waar 24/7 zorg en/of toezicht is, wordt uw melding doorgestuurd naar de regionale klantmanagers maatschappelijke opvang van de gemeente Nissewaard.
De gemeente Nissewaard kijkt of u recht heeft op een plek in de maatschappelijke opvang. Als dit zo is dan zal de gemeente Nissewaard u een opvangplek aanbieden. Het kan zijn dat er nog geen plek is in de opvang, u komt dan op een wachtlijst. U zal een deel van de kosten zelf moeten betalen. Dit noemen we een eigen bijdrage.
Hoe vraag ik een briefadres aan?
Bent u dak- of thuisloos en wilt u een briefadres aanvragen? Kijk voor meer informatie op de pagina Briefadres.
Voor nog meer informatie klik hier!