Jaarverslag 2023

Jaarverslag 2023 - Vastgesteld in de vergadering van 25 maart 2024

1. Inleiding
De gemeente Nissewaard is centrumgemeente voor de taken Beschermd Wonen (BW), Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang (MO en VO) voor de vier gemeenten op de Zuid- Hollandse Eilanden; Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee.

Het college wordt bij de uitvoering van de centrumtaken geadviseerd door de Stuurgroep OGGZ+ waarin bestuurders van de vier gemeenten zitting hebben. De bestuurders vinden het wenselijk dat bewoners van de gemeenten betrokken zijn bij de uitvoering van de centrumtaken. Dit was de aanleiding voor het formaliseren van de Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang (RABWO) per 25 mei 2021.

In dit jaarverslag kunt u lezen waar we in 2023 tijd en aandacht aan hebben besteed.

2. Samenstelling
De RABWO bestond in 2023 uit acht leden: twee leden vanuit elke lokale adviesraad, en een onafhankelijke voorzitter.

  • Gerrit de Jong voorzitter
  • Dennis Graute en Rien van der Boom Goeree-Overflakkee
  • John Stuurman (tot 1-10), Femke Meijer (vanaf 1-10) en Sandra Hol Hoeksche Waard
  • Nico Jaspers en Anne Marie Koopman Nissewaard
  • Nicolette de Vries en Diana van Nugteren Voorne aan Zee

3. Taken
Als RABWO adviseerden we gevraagd en ongevraagd over de ontwikkelingen van beleid, regelingen en uitvoering van beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Bij de advisering betrokken we daar waar mogelijk de inwoners/cliënten van de Zuid-Hollandse Eilanden. We verzamelden de benodigde informatie en kennis om onze adviesfunctie goed uit te voeren. De leden zorgden voor afstemming met en terugkoppeling aan hun eigen adviesraad.

4. Vergaderingen

In 2023 vergaderden we vijf keer. De verslagen van de vergaderen kunt u hier lezen. In elke vergadering zijn er vaste agendapunten; notulen van stuurgroep OGGZ+, mededelingen vanuit de centrumgemeente, stand van zaken m.b.t. wachtlijsten, stand van zaken en evaluatie van de drie pilots: “Baarsveen” (voor jonge ouders) , “Housing first” en “Room first”.

Daarnaast zijn er regelmatig gasten of ambtenaren in de vergaderingen aanwezig. Met name de aanwezigheid en ervaringsverhalen van ervaringsdeskundigen is verhelderend en belangrijk.

Gasten per thema:

  1. 23 januari: Presentatie nieuwe toegang BW, door Andrea
  2. 13 maart: Verordening BW, MO & VO, presentatie door Susan.
  3. 12 juni: Vrouwenopvang, door Tamara (ervaringsdeskundige begeleider)
  4. 18 september: Vervolgplan Geweld hoort nergens thuis 2024-2025”, door Bea
  5. 6 november: Klantmanagers Beschermd wonen: Evelien, Kimberley, Salima, Melissa, Marsha.

5. Adviezen
We hebben in 2023 de volgende adviezen en brieven uitgebracht.

5.1 Advies Verordening Maatschappelijke en Vrouwen Opvang (MO/VO) 24-4-2023

De Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang (RABWO) adviseerde op de concept- verordening maatschappelijke en vrouwenopvang Zuid-Hollandse Eilanden 2023. Wij waarderen het dat de gemeente een specifieke verordening opstelt voor mo/vo, want dat komt een transparante en heldere werkwijze voor deze kwetsbare inwoners ten goede. We zijn er verheugd over dat een belangrijk doel van de verordening is het versterken van de rechtspositie van de inwoners die een beroep doen op opvang. De concept-verordening spreekt ons ook inhoudelijk in hoofdlijnen aan, als zijnde logisch en transparant. Het gaat echter, zoals wel vaker met wet- en regelgeving, om de daadwerkelijke uitvoering in de praktijk.

5.2 Advies Verordening Beschermde Woonvormen Zuid-Hollandse Eilanden 2023. 24-4-2023
De Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang (RABWO) heeft advies uitgebracht ten aanzien van de concept-verordening Beschermde Woonvormen Zuid-Hollandse Eilanden 2023. De aanleiding voor de nieuwe verordening was vooral technisch van aard de wijzigingen bestaan uit enkele minimale inhoudelijke aanpassingen en een vereenvoudiging van de toegangsprocedure. Op 6 januari 2022 hebben wij een uitgebreid advies gegeven over de concept-verordening en beleidsregels beschermd wonen. Aangezien deze aangepaste verordening slechts minimale inhoudelijke wijzigingen bevat, verwijzen wij naar dat advies. Het vereenvoudigen van de toegangsprocedure, wordt volgens ons met de voorgestelde wijzigingen bereikt. De in ‘Overzicht wijzigingen’ bij ‘vereenvoudiging van het toegangsproces’ zijn helder en hebben onze instemming.

5.3 Opvragen en aanleveren data wachtlijsten en doorlooptijden BW/MO/VO 27-6-2023
Opvragen en aanleveren data wachtlijsten en doorlooptijden Beschermde Woonvormen en Maatschappelijke en Vrouwen Opvang Zuid-Hollandse Eilanden 2023. Om onze adviestaak goed uit te kunnen voeren hebben wij behoefte aan cijfermatige en kwalitatieve informatie over wachtlijsten, wachttijden, in- en doorstroom van de diverse woonvormen. Op basis van deze gegevens kunnen wij onze adviezen stoelen op feiten en cijfers. In deze brief vragen wij om relevante en up to date data.

5.4 Advies vervolgplan 2024-2025 Geweld hoort nergens thuis (GHNT). 27-9-2023
Het vervolgplan 2024-2025 Geweld hoort nergens thuis. Het verbeterplan Geweld hoort nergens thuis voor de gemeenten van de regio Zuid-Holland Zuid eindigt dit jaar. Om de resultaten te borgen en om afspraken te maken over het vervolg, is een vervolgplan opgesteld. In dit plan staat wat er in de periode 2021-2023 uitgevoerd is, wat de gemeenten lokaal borgen en wat er nog gezamenlijk en in samenhang met het Toekomstscenario Jeugd- en Gezinsbescherming opgepakt gaat worden in de jaren 2024 en 2025. Dit borgingsplan is afgestemd op de nieuwe regiovisie voor de regio huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdam Rijnmond (2024-2027). De leden van de RABWO worden blij van dit vervolgplan en de beschreven aandachtspunten. Het vervolgplan bevat vooral een evaluatie van afgelopen jaren maar mist nog concrete activiteiten en monitoring voor de komende jaren.

5.5 (brief) Vraag toesturen concept verslagen stuurgroep OGGZ+ 16-10-2023
De leden van de RABWO ontvangen momenteel de vastgestelde verslagen van de stuurgroep OGGZ+ vergaderingen. Deze verslagen ontvangen wij pas nadat in een volgende stuurgroep vergadering het verslag is vastgesteld; daardoor zit er een behoorlijke periode tussen stuurgroep overleg en ontvangen verslag door RABWO. Gezien de relevantie van de notulen, vragen wij in deze brief toestemming om de conceptnotulen te mogen ontvangen.

6. Samenwerking met de gemeente Nissewaard
Een ambtenaar van de gemeente Nissewaard is onze contactpersoon. In 2023 was dit Andrea Rodriguez Josee. De contactambtenaar was aanwezig bij de vergaderingen en was de ‘linking pin’ tussen de RABWO en de gemeente. De contactambtenaar gaf bijvoorbeeld, aan met welke thema’s de gemeente bezig was, beantwoordde onze vragen over BW&O, gaf input voor de agenda, nodigde collega’s uit voor vergaderingen, lichtte onderwerpen toe en stuurde de vastgesteld verslagen van de Stuurgroep OGGZ+ aan ons door. De samenwerking met Andrea wordt door de RABWO gewaardeerd.

7. Ondersteuning
In het begin van 2023 moest de RABWO, door personeelswisselingen en tekorten bij Zorgbelang Inclusief helaas zonder ondersteuning doen. Vanaf 1 mei 2023 werden we ondersteund door de Jeanet Moerings van Zorgbelang Inclusief. De ondersteuner stelde in overleg met de voorzitter en de contactambtenaar de agenda op, verstuurde de stukken en maakte het verslag van de vergaderingen. Daarnaast schreef zij, in nauwe samenwerking met de RABWO, de adviezen.

8. Werkbezoeken
In 2023 werden twee werkbezoeken afgelegd:
13 maart 2023 Herstart in Spijkenisse
18 december 2023 Stichting Kairos in Dirksland website van stichting Kairos
Het is altijd goed en belangrijk om naast het papieren werk in de praktijk te horen en zien hoe opvanglocaties werken. We realiseren ons dan weer hoe belangrijk het is dat er goede en voldoende beschermde woonvormen en maatschappelijke opvang in onze regio is.

9. Deskundigheidsbevordering en zelf-evaluatie.
Op 2 oktober 2023 hebben de leden van de RABWO in de middag hun deskundigheid vergroot. Dit deden zij in “het Wapen van Marion” in Oostvoorne. Het inhoudelijke thema was “Doordecentralisatie Beschermd Wonen”. Ingeborg Lunenburg vertelde aan de hand van een presentatie de ins en outs over de doordecentralisatie. Peter Roosendaal van de centrumgemeente Nissewaard vertelde over de financiën van BW/MO/VO. Na dit interessante inhoudelijke middagdeel genoten de leden van een gezamenlijk diner. In de avond heeft de RABWO haar eigen functioneren geëvalueerd onder leiding van Sylvia Sikkema van Zorgbelang Inclusief. Het was een zinvolle dag en voor herhaling vatbaar.