1. Inleiding
De gemeente Nissewaard is centrumgemeente voor de taken Beschermd Wonen (BW), Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang (MO en VO) voor de vier gemeenten op de Zuid- Hollandse Eilanden: Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee. Het college wordt bij de uitvoering van de centrumtaken geadviseerd door de Stuurgroep OGGZ+ waarin bestuurders van de vier gemeenten zitting hebben. De bestuurders vinden het wenselijk dat bewoners van de gemeenten betrokken zijn bij de uitvoering van de centrumtaken. Dit was de aanleiding voor het formaliseren van de Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang (RABWO) per 25 mei 2021.
In dit jaarverslag kunt u lezen waar we in 2024 tijd en aandacht aan hebben besteed.
2. Samenstelling
De RABWO bestond in 2024 uit acht leden: twee leden vanuit elke lokale adviesraad, en een onafhankelijke voorzitter.
Gerrit de Jong Voorzitter
Dennis Graute en Rien van der Boom Goeree-Overflakkee
Femke Meijer en Sandra Hol Hoeksche Waard
Nico Jaspers en Anne Marie Koopman Nissewaard
Nicolette de Vries en Diana van Nugteren Voorne aan Zee
Per eind december heeft Dennis Graute zijn taken binnen de RABWO overgedragen aan zijn opvolger : Peter Goedhart, lid van de lokale adviesraad Goeree-Overflakkee.
3. Taken
Als RABWO adviseren we gevraagd en ongevraagd over de ontwikkelingen van beleid, regelingen en uitvoering van beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Bij de advisering betrekken we daar waar mogelijk de inwoners/cliënten van de Zuid-Hollandse Eilanden. We verzamelen de benodigde informatie en kennis om onze adviesfunctie goed uit te voeren. De leden zorgen voor afstemming met en terugkoppeling aan hun eigen adviesraad.
4. Vergaderingen
In 2024 vergaderden we vijf keer. De verslagen van de vergaderen kunt u hier lezen. In elke vergadering zijn er vaste agendapunten; notulen van stuurgroep OGGZ+, mededelingen vanuit de centrumgemeente, stand van zaken m.b.t. wachtlijsten en de stand van zaken. Daarnaast zijn er regelmatig gasten of ambtenaren in de vergaderingen aanwezig rondom een thema:
Data | Gasten | Thema |
Maandag 29 januari | Mirjem Azouagh (projectleider) en Evelien van Wijngaarden (beleidsmedewerker) | Vernieuwd BW&O |
Maandag 25 maart | Wethouder Jeroen Postma | De RABWO in relatie met de stuurgroep en de Raadsmenno Tijdelijke opvang Ontmoetingskerk |
Maandag 3 juin | Toelichting van Andrea Rodrigues Josee over de doelennotitie | |
Maandag 23 september | Werkbezoek aan Cavent op de Stougjesdijk. Zie hier het verslag van dit werkbezoek | |
Maandag 4 november | Karen van Doorn | Stand van zaken van het vervolgplan GHNT 2024-2025 |
5. Adviezen
We hebben in 2024 de volgende adviezen en brieven uitgebracht.
Ongevraagd advies doelennotitie Samenwerken aan een Beschermd Thuis op de Zuid-Hollandse Eilanden op 6 juni 2024.
In de vergadering van maandag 3 juni 2024 heeft de RABWO kennisgenomen van de doelennotitie ‘Samenwerken aan een Bescherm Thuis op de Zuid-Hollandse Eilanden’. De RABWO ziet terug dat de samenwerking tussen de vier gemeenten wordt gestimuleerd en opgepakt. De aandachtspunten zijn meegegeven aan de beleidsmedewerker van de centrumgemeente Nissewaard, mevrouw Rodriguez Josee.
Ongevraagd advies opvang plekken Beschermd Wonen op 11 juni 2024.
Als Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang (RABWO) willen wij ons uitspreken over de grote zorgen rondom de opvang plekken van Beschermd Wonen. We begrijpen dat het aantal beschikbare plekken afneemt doordat zorgaanbieders de voorkeur geven aan cliënten gefinancierd vanuit de Wlz boven de Wmo. Opvang plekken Beschermd Wonen Een Wlz indicatie wordt langdurig afgegeven, maar een Wmo indicatie Beschermd Wonen moet jaarlijks herbeoordeeld worden. Er zijn momenteel mensen met een kortdurende indicatie, die langdurig op een Beschermd Wonen plek zitten. Wij vragen ons af of het niet passender zou zijn om hier een Wlz-indicatie aan te vragen. Indien deze plek bezet blijft door dezelfde persoon, levert dit weliswaar geen Beschermd wonen plek op voor iemand met een Wmo indicatie, maar geeft wel financiële ruimte voor de gemeente. We adviseren om inhoudelijk onderzoek te doen naar de verschillen die zorgaanbieders ervaren in een plaatsing met een Wlz- en een Wmo-indicatie. Op basis daarvan kan worden bezien op welke wijze een plaatsing van een persoon met een Wmoindicatie aantrekkelijke kan worden gemaakt voor de zorgaanbieders. We adviseren ook om gesprekken te voeren met diverse zorgaanbieders via het ‘contractbeheer’ om betere afspraken te maken over de doorstroom na instroom.
6. Samenwerking met de gemeente Nissewaard
Een ambtenaar van de gemeente Nissewaard is onze contactpersoon. In 2024 was dit Andrea Rodriguez Josee. De contactambtenaar was aanwezig bij de vergaderingen en was de ‘linking pin’ tussen de RABWO en de gemeente. De contactambtenaar gaf bijvoorbeeld, aan met welke thema’s de gemeente bezig was, beantwoordde onze vragen over BW&O, gaf input voor de agenda, nodigde collega’s uit voor vergaderingen, lichtte onderwerpen toe en stuurde de vastgesteld verslagen van de Stuurgroep OGGZ+ aan ons door. De samenwerking met Andrea wordt door de RABWO gewaardeerd.
7. Ondersteuning
Vanaf 1 mei 2023 werd de raad ondersteund door Jeanet Moerings van Zorgbelang Inclusief. Met de wisseling in haar takenpakket en de komst van haar collega, is de raad per 25 maart over gegaan, met instemming van de voorzitter, op de ondersteuning van Naomi van Dijk van Zorgbelang Inclusief. De ondersteuner stelde in overleg met de voorzitter en de contactambtenaar de agenda op, verstuurde de stukken en maakte het verslag van de vergaderingen. Daarnaast schreef zij, in samenwerking met de RABWO, de adviezen.
8. Werkbezoeken
In 2024 werd er één werkbezoek afgelegd:
- Cavent op de Stoutjesdijk, zie hier.
- De leden van de RABWO hielden hun openbare vergadering van 23 september 2024 bij Cavent aan de Stougjesdijk in Oud Beijerland. Voorafgaand werden we bijgepraat door manager Wilbrecht over het concept van de Stougjeshof en maakten we een rondgang. In de nieuwbouw van het hofjescomplex wonen 47 mensen. De leeftijd verschilt van 18 tot 82 jaar. Ze hebben allen een indicatie. Dat kan een WLZ, WMO of een PGB indicatie zijn. Ze wonen allemaal zelfstandig in een appartement en ze helpen elkaar. De appartementen bestaan uit een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer gesitueerd rondom een binnentuin. Het is een prachtig complex, nieuw gebouwd. De bewoners betalen huur en ontvangen naar behoefte begeleiding in deze veilige woongemeenschap.