Verslag Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang ZHE, 12-06-2023

Locatie: Burgerzaal, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse
Tijd: 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur
Aanwezig: Gerrit de Jong (voorzitter), Diana van Nugteren en Nicolette de Vries (ASD Voorne aan Zee), Sandra Hol en John Stuurman (ASD Hoeksche Waard), Rien van der Boom en Dennis Graute (ASD Goeree-Overflakkee), Anne Marie Koopman-van Kouwen en Nico Jaspers (ASD Nissewaard), Andrea Rodriguez Josee (Gemeente Nissewaard), Jeanet Moerings (Zorgbelang Inclusief-verslag).

1. Opening van de vergadering
De voorzitter heet iedereen welkom en stelt de agenda vast. Jeanet Moerings stelt zich voor, zij is de nieuwe ondersteuner vanuit Zorgbelang Inclusief voor de RABWO.

2. Conceptverslag 13-3-2023
Bespreken conceptverslag. Geen op en aanmerkingen. Het verslag wordt vastgesteld.

3. “Hei-dag” RABWO
De voorzitter licht het idee van een “hei-dag” toe. Tweeledig: inhoudelijke verdieping en evaluatie van de RABWO.

A. Deskundigheidsbevordering
Doel: leden inhoudelijk toerusten Thema voorstel: Doordecentralisatie van de Beschermd Wonen middelen (zou 1-1-2024 ingaan wordt nu waarschijnlijk 1-1-2025).
Informatie: Waar zijn de middelen voor bedoeld? Wat zijn de gevolgen? Wat zijn de mogelijkheden voor de regio’s ten opzichte van centrumgemeente Nissewaard?

John: graag inhoudelijke verdieping, het moet wel concreet en zinnig zijn.

Rien: welke actuele ontwikkelingen spelen er waarop wij een mening of advies moeten ontwikkelen? Liefst een onafhankelijke deskundige maar wel toegespitst op de regio.

Andrea kent iemand die hier inhoudelijk meer over weet en ook de regio kent.

Sandra, Diana en Nicolette vinden het een goed plan, hebben er vertrouwen in dat een voorbereidingsgroepje een mooi inhoudelijk programma zal maken.

B. Evalueren en vooruit kijken.
Hoe functioneren wij als Adviesraad en hoe willen we ons inzetten (pro-actiever?). Wijze van communiceren. Voorkeur voor middag en avond. Afspraak: Gerrit, Andrea en Jeanet maken een plan voor de “hei-dag”.

4. Inhoudelijk thema: Vrouwenopvang
Tamara (ervaringsdeskundige begeleider) vertelt iets over de vrouwenopvang van Enver. Tamara is opgeleid tot ervaringsdeskundige en seksuologe. Zij werkt als ervaringsdeskundige begeleider en trainer in de vrouwenopvang.
Aanmeldteam doet screening:

  • Niet ernstig genoeg: dan eerst andere hulp.
  • Welke codering (mate van onveiligheid) rood/oranje/groen?
    • Plaatsing hier of -Plaatsing elders in het land.

Als de opvang vol zit zijn er adressen in de regio Rotterdam, anders elders in het land. Heel soms een camping of hotel. Vrouwen verblijven over het algemeen kort. Doorstromen naar elders in het land of eigen woning. Vrouwen verblijven minimaal een paar dagen tot maximaal 3 jaar. Als er veel speelt moet er veel geregeld worden voordat een vrouw uit kan stromen. Na vertrek komen de vrouwen meestal niet meer terug (adres is dan bekend, als er herhaling voorkomt gaan ze meestal naar een andere opvang). VO Enver heeft 8 kamers. Vrouwen alleen of met kinderen. Er zijn onvoldoende kamers. Kinderen krijgen ook ondersteuning afhankelijk van wat er nodig is. Vaak moeten kinderen naar een andere school. Geen toename van geweld wordt gezien door Tamara. Veilig Thuis geeft cijfers door aan CBS. Aantal doden door huiselijk geweld is wel toegenomen (tijdens/na corona).

Ervaringsverhaal:
Tamara heeft zelf ervaring met huiselijk geweld. Zowel in eigen gezin in jeugd als in haar relatie(s). Heeft altijd alles alleen gedaan. In eerste instantie geen hulpverlening. Daardoor onbewust in ongezonde relaties beland. Vaak politie over de vloer. Er is nooit een melding bij Veilig Thuis gedaan. Uiteindelijk zelf uit de situatie gestapt (na ontelbare pogingen). Het keerpunt voor haar kwam toen ze haar kinderen op de trap zag zitten op een manier zoals zijzelf met haar zusje ooit zat. Na twee ongezonde relaties in vrouwenopvang beland en therapieën gevolgd.

Wat raad je omstanders aan?
Praat met de vrouw. Oordeel niet; blijf present! Omstanders kunnen de vrouwen/ situatie niet veranderen; pas als de vrouw zelf bereid is naar zichzelf en de situatie te kijken en daaruit te stappen dan pas kan er iets veranderen.

Hoe gaat het nu met je kinderen? Heel goed. De jongste heeft wel hechtingsproblemen gehad. Veel therapie gehad. Hoe kijken zij nu op het geweld terug? Erg beschermend naar Tamara. Geweld wordt nu niet (meer) door hen geaccepteerd.

Belangrijk om geweld te voorkomen: Kinderen leren omgaan met boosheid en verdriet. Dat geweld nooit de oplossing is.

Wat vind je van pleger opvang? Is het niet beter als de pleger uit de situatie gehaald wordt i.p.v. de vrouw/kinderen? Het gebeurt nu al. Is per situatie verschillend.

Er is veel respect voor haar verhaal. De voorzitter dankt Tamara voor haar indrukwekkende verhaal.

5. Mededelingen centrumgemeente Nissewaard:
-Wachtlijsten:

Algemeen: het ophalen van cijfers en data is lastig. Er wordt met verschillende systemen gewerkt. En er is personeelstekort. Elke organisatie houdt ook eigen wachtlijsten bij. Onvoldoende gegevens op dit moment.

CJV (jongerenopvang) op dit moment 3 op de wachtlijst. Er wordt nu ook wachtlijstbegeleiding geboden bij aanmelding vanuit jongerenopvang. Gevolg sneller in- en uitplaatsen. Uitstroom 70% binnen een jaar.

MO (Maatschappelijke opvang) waren er 6 (december 2022) nu 8 (juni 2023)

Hotelplaatsingen: januari tot nu 9 personen geplaatst, tijdsduur varieert.

Vrouwenopvang: 4 in december en nu nog steeds 4. In 2022 totaal: 23 ingestroomd en 17 uitgestroomd(?!)

Beschermd wonen: 3 collega’s gestart, afgeven beschikkingen en wegwerken wachtlijsten. Van wachtlijst 56 (die wachten op een intake naar 44 nu). Wachtlijst plaatsing december 18 nu 20. Hieronder vallen ook herindicaties (BW indicatie voor 1 jaar, plaatsing maximaal 2 jaar). Heeft te maken met mate waarin iemand zorg nodig heeft. Begint vaak met Wmo als structureel BW nodig is wordt het Wlz. Dennis is verbaasd over hoge uitstroom want er zijn geen woningen.

Vragen: Hoe zijn de doorlooptijden? De gemeente zou zelf toch ook moeten willen weten hoe de data zijn om te kunnen sturen?

Evaluatie drie pilots (allemaal instroom en verblijf voor de duur van 1 jaar)

  1. Baarsveen (voor jonge ouders): Maas-Delta 5 woningen.
  2. Room first: Enver & De Leeuw van Putten: 3 woningen voor jongeren.
  3. Housing first: Woonbron. Complexe doelgroep. Moeilijk om huisvesting te vinden.
    Ambulante Begeleiding door Leger des Heils.

Er is een nieuwe projectleider aangesteld die gaat kijken hoe verlopen de pilots en wie maken er gebruik van de pilots. Er is geld voor de hele regio beschikbaar. Er wordt nu gekeken: Hoe lopen de pilots en kan het lokaal voortgezet worden? Andrea doet zelf evaluatie na een half jaar.

Conclusie: de pilots lopen en december officiële evaluatie (op papier).

Informatie over aantal dak- en thuislozen, huisuitzettingen: nog geen gegevens beschikbaar.

Conclusie: Als er onvoldoende data; cijfers en inhoudelijke informatie is kan de Adviesraad niet goed adviseren. Andrea constateert dat er wel cijfers naar de wethouder gaan maar dat zij niet beschikt over die gegevens. De raad overweegt een ongevraagd advies waarin aangedrongen wordt dat de adviesraad ook de getalsmatige gegevens van wachtlijsten, in- en doorstroom krijgt.

Actie: brief naar de gemeente actie Jeanet

6. Uitgebrachte adviezen:
Verordening Beschermd Wonen
Maatschappelijke Opvang – Vrouwen Opvang
- Hoe hebben we het proces om te komen tot deze adviezen ervaren?

Diana: Er is veel tijd ingestoken. Maart voorlichting. Daarna in Regionale ASD besproken. Vragen gesteld. Geen reacties. Op het laatste moment heeft Jeanet een advies geschreven. Communicatie stoornis? De voorzitter gaat in op procedure en niet op inhoud. Voel me niet gehoord. Andrea: Er komt nog een officiële reactie. Wat betreft de rechtmatigheid is separaat gemaild. Binnen nu en drie weken formele reactie.

- Wat kunnen we hiervan leren?
Tijdig plannen. Duidelijkheid over procedure. Goede afspraken over wie, wat en wanneer. Reageren op vragen.

7. Notulen stuurgroep OGGZ
Ter informatie:
- notulen vergaderingen stuurgroep OGGZ
- vergaderdata stuurgroep in 2023: 25-01, 22-03, 15-06, 28-09, 16-11, 14-12 komen eraan.

8. Wat verder ter tafel komt/rondvraag
Andrea: Gaat nieuwsbrief Bescherm Wonen maken. Als je iets voor de nieuwsbrief hebt opsturen via mail naar Andrea. Doelgroep voor nieuwsbrief: Regiogemeenten en zorgaanbieders.

Dennis: Meer content op website plaatsen. Agenda en vastgestelde verslagen, adviezen en reactie erop de website plaatsen. Content en foto’s plaatsen.

Rien schrijft stukje over herstart? Stuurt dit allen, reageren binnen 48 uur daarna plaatsen via Jeanet. Actie: Dennis en Rien nemen contact op met Jeanet over beheer. Website als vast punt op de agenda actie Jeanet

Andrea: Susan van Klaveren; marktverkenning voorzieningen MO/BW etc. en doelgroepen analyse. Vraag: willen jullie hier een memo over? Ja graag voor volgende vergadering.

Sandra: rapport ombudsman over Participatie; staan goede tips in : Jeanet stuurt door.

Rien: persbericht RABWO lokaal geplaatst? Niet overal.

9. Volgende vergadering:

18 september thema: plegeropvang
6 november thema: