Locatie: Burgerzaal, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse
Tijd: 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur
Aanwezig: Gerrit de Jong (voorzitter), Sandra Hol en Femke Meijer (ASD Hoeksche Waard), Rien van der Boom en Dennis Graute (ASD Goeree-Overflakkee), Anne Marie Koopman-van Kouwen en Nico Jaspers (ASD Nissewaard), Andrea Rodriguez Josee (Gemeente Nissewaard), Jeanet Moerings (Zorgbelang Inclusief-verslag).
Afwezig: Diana van Nugteren en Nicolette de Vries (ASD Voorne aan Zee), John Stuurman (ASD Hoeksche Waard)
1. Opening van de vergadering
De voorzitter heet iedereen welkom en stelt de agenda vast.
Femke vervangt John vandaag. ASD Hoeksche Waard heeft nog geen formeel besluit over deelname/ afvaardiging aan RABWO genomen.
Mededelingen: Sandra kan anders dan eerst vermeld ook bij onze “Duindag” zijn. Femke is er sowieso de avond 2/10 en probeert het tweede deel van de middag aan te sluiten.
Agenda vaststellen: Anne Marie merkt op bij punt 7 dat er al heel lang geen notulen van de stuurgroep OGGZ gedeeld zijn. Notulen mogen pas na vaststelling gedeeld worden. Andrea kijkt na welke verstuurd zijn en of er nog via Jeanet nagestuurd kunnen worden.
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
2. Inhoudelijk thema Adviesaanvraag “Vervolgplan Geweld hoort nergens thuis 2024-2025”
Bea Oomens wordt digitaal in de vergadering toegelaten.
Proces:
1. Vanavond toelichting en discussie.
2. Conceptadvies opstellen (Gerrit en Jeanet)
3. Rondsturen leden; reageren naar Jeanet.
4. Reacties op concept advies verwerken (Jeanet).
5. Definitief advies opstellen en versturen voor 1 oktober (Jeanet).
Bea Oomens licht toe dat het vervolgplan niet door gemeenteraad van Nissewaard vastgesteld hoeft te worden maar vaststelling door het College van B&W volstaat.
➢ Vraag Annemarie: De Adviesraad Sociaal Domein van Nissewaard heeft een adviesaanvraag ontvangen over de regiovisie. Hoe verhoudt zich dit tot onze adviesvraag vervolgplan GHNT?
Bea licht toe dat de Regiovisie geldt voor heel Rotterdam Rijnmond, met meerdere centrumgemeenten. Deze regiovisie wordt in principe in alle 13 regiogemeenteraden vastgesteld begin 2024. Advisering daarbij van lokale adviesraden is blijkbaar bij de gemeente Nissewaard in procedure gebracht en de andere gemeenten volgen spoedig. Wachten tot vaststelling van deze regiovisie zou enorm vertragen. Vandaar de keuze om in ZHE het Vervolgplan Geweld hoort nergens thuis 2024-2025 nu al voor te leggen aan de regionale adviesraad.
➢ Waarom wordt regiovisie lokaal voorgelegd en niet aan de RABWO?
RABWO adviseert formeel alleen aan centrumgemeente Nissewaard.
De Regiovisie wordt voorgelegd aan de lokale adviesraden. Alleen de leden vanuit Nissewaard
hebben die regiovisie ontvangen via hun beleidsmedewerker.
Bea heeft zelf meegewerkt aan de concept regiovisie; deze is op wat punten aangescherpt. Zij verwacht niet dat dit conflicteert met het voorliggende verbeterplan, wat we hier vandaag bespreken. Bea stelt voor dat alle lokale adviezen m.b.t. regiovisie gedeeld worden binnen de RABWO. Voorstel om in januari dit punt te agenderen als alle adviezen uitgebracht zijn en zowel regiovisie als verbeterplan vastgesteld zijn. Formeel moeten de lokale raden voor 15 oktober advies uitbrengen op de regiovisie.
Waar is Bea trots op:
Trots op wat bereikt is afgelopen jaren:
- Aandacht functionarissen die zich richten op borgen meldcode en die te raadplegen zijn door ambtenaren gemeenten.
- In elke gemeente 2 medewerkers die een (lerend) netwerk vormen.
- In de jaren waarin we nu hieraan werken is motivatie om het onderwerp op te pakken gegroeid. Ook enthousiasme voor deskundigheidsbevordering.
Dit willen we zeker in 2024 en 2025 voortzetten.
Reacties van de leden op het Verbeterplan:
Femke wordt blij van het concept verbeterplan ‘24-’25 en de beschreven aandachtspunten. Zij vraagt zich af hoe het met de samenwerking tussen Veilig Thuis ZHZ en Veilig Thuis Rotterdam zit. Gemeente Hoeksche Waard hoort bij ZHZ. Bea geeft aan dat die organisaties op uitvoerend niveau elkaar goed weten te vinden. Afstemming gaat steeds beter.
Nico vindt het ‘vervolgplan’ meer een evaluatie van afgelopen jaren maar mist de concrete activiteiten en monitoring. Bea geeft aan dat dat klopt en een en ander nader uitgewerkt wordt in concrete activiteiten. Dit komt in specifieke activiteitenplannen per onderwerp later aan bod. Op het onderdeel “inzet ervaringsdeskundigheid” wordt door Bianca Kruis momenteel informatie opgehaald bij ervaringsdeskundigen zelf.
Bea geeft aan dat haar opdracht afloopt en dat Karin van Doorn dit gaat overnemen m.i.v. 1-1-2024.
Ingrediënten voor het advies:
- Inhoudelijk instemming met plan. Goed stuk.
- Procedure: regiovisie en verbeterplan gelijktijdig niet gelukkig qua timing.
- Hoe / wanneer activiteiten – uitvoeringsnota ontvangen?
- Vragen om van de uitvoering en monitoring op de hoogte gehouden te worden.
Actie: opnemen in onze eigen planning/ agenderen in januari.
3. Conceptverslag 12-6-2023
Bespreken conceptverslag.
Tekstueel: Pleegopvang moet zijn pleger opvang. Inhoudelijk: Pleger opvang zou aanvankelijk voor 18/9 geagendeerd worden.
Actie: Pleger opvang agenderen voor onze volgende vergadering in november.
Verder geen op en aanmerkingen. Het verslag wordt vastgesteld.
4. Reactie op advies MO-VO + brief naar gemeente opvragen data.
De reactie op ons uitgebrachte advies MO+VO is ontvangen; Het is een uitgebreide reactie. Er is kennis van genomen met dank. Naar aanleiding van een opmerking van Anne Marie over blz. 2 aanbeveling 3, ad1. ontspint zich een gedachtewisseling over het samengaan van Zorg in Natura en zorg met een PGB.
Een gesubsidieerde organisatie kan niet (op een en dezelfde locatie ook cliënten opnemen via een pgb, omdat er dan sprake is van dubbele financiering.
Sandra noemt dit een zwaktebod en volgens Dennis komt het in de praktijk wel eens voor.
We concluderen dat er nu geen reactie op hoeft te komen.
Op onze brief over de beschikbaarheid van data is nog geen formele reactie ontvangen. Andrea licht toe dat de brief wel veel in gang gebracht heeft. Via het teamleiders overleg ging het balletje rollen en na een tijdelijke chaos is er nu een richting gekozen om een dashboard te gaan ontwikkelen. Er is een kwartiermaker aangesteld die dit op een rijtje zet. Ook aan ons wordt de vraag gesteld wat we daarin zouden willen en welke informatiebehoefte wij hebben. Andrea stuurt een eerste opzet door, daar kan RABWO op reageren en aanvullen.
Wat moeten we hebben?
Wat is informatief en helpend om te weten?
Als de inventarisatie afgerond is, kan het dashboard gebouwd worden.
Actie: Andrea mailt inventarisatie vragen aan de leden.
De officiële reactie is in concept gereed en komt binnenkort beschikbaar.
Andrea meldt nog wat gegevens:
MO: 2022 meeste beroep op de voorziening gedaan door alleenstaande mannen met een piek in augustus. Ook in 2023 herhaalt zich dat beeld.
BW: In april was de wachttijd voor een screening/ intake nog een jaar. In 6 maanden tijd is dat teruggebracht tot nu 21 weken. Dat is nog wel lang maar een aanzienlijk resultaat van de inzet. Het streven is dit terug te brengen naar 6 tot 8 weken. De wachtlijsten voor daadwerkelijke plaatsing zijn ook erg lang.
5. “Duin-dag” RABWO
Inhoudelijk middagdeel: doordecentralisatie beschermd wonen. Aanstaande donderdag hebben Gerrit en Jeanet vooroverleg met de trainer.
Avond deel: evaluatie functioneren adviesraad. Wij worden daarin begeleid door Sylvia Sikkema, die digitaal aanwezig is om haar werkwijze af te stemmen.
Zij stelt voor een aantal open vragen van tevoren rond te sturen ter voorbereiding aan ieder.
Vervolgens zullen we die op 2 oktober met elkaar bespreken.
We nemen de verschillende geledingen apart door: rol voorzitter, rol ambtelijke ondersteuning, rol ondersteuning vanuit ZBi.
Andrea kan er niet bij zijn maar wel vragen voorbereiden en met Sylvia bespreken. De resultaten van 2/10 kunnen in de vergadering van november geagendeerd worden en met Andrea teruggekoppeld.
Actie: Sylvia stuurt vragen via Jeanet.
6. Mededelingen centrumgemeente Nissewaard:
- Team centrum taken wijziging organisatie
Positieve ontwikkeling: twee teams zijn samengevoegd. De samenwerking en continuïteit verbetert. Klantmanagers BW en MO overleggen nu wekelijks. Voormalig klantmanager MO is per 1-9-2023 aangesteld als kwaliteitsmedewerker MO. Voorheen was deze functie er niet, dit zou moeten zorgen tot een kwaliteitsverbetering. MEE helpt bij het advies voor mensen met licht verstandelijke beperking en is bij de casuïstiek bespreking.
- Evaluatie drie pilots (allemaal instroom en verblijf voor de duur van 1 jaar)
1. Baarsveen (voor jonge ouders): Maas-Delta heeft 5 woningen beschikbaar gesteld voor de pilot. Zat binnen no time vol. Eerste bewoners wachten inmiddels een reguliere woning; dan komt er doorstroom. Voorne aan Zee heeft gevraagd of het ook een voorziening voor hen zou zijn. Pilot is bekostigd uit Blokhuis middelen; in het vervolg zou bekostiging vanuit de reguliere Wmo-middelen moeten komen. Geconstateerd wordt dat gemeenten verschillend omgaan met “urgentie”. Andrea is hier mee bezig.
2. Room first: Enver & De Leeuw van Putten: 1 woning met 3 jongeren. Gaat goed.
3. Housing first: Deze pilot loopt niet. Het blijkt moeilijk medewerking van corporaties te krijgen voor een moeilijke doelgroep. Zij willen de omgeving niet opschepen met “probleemgevallen”. Dennis geeft als tip te kijken of Zes Kernen (woningcorporatie Voorne aan Zee) geïnteresseerd is.
7. Wat verder ter tafel komt/rondvraag
Femke: vraagt even naar de achtergronden van elk lid.
Andrea geeft aan dat in plaats van 2 hotelkamers men in gesprek gegaan is met stichting Kairos op Goeree-Overflakkee om 2 plekken te financieren Dat is een eerste stap in verdere verkenning van de samenwerkingsmogelijkheden. Voor 8 andere bewoners is advies aangevraagd. Op 3 oktober gaat hele team centrumtaken op werkbezoek naar Kairos. De leden van RABWO willen ook wel een keer op werkbezoek in 2024.
8. Volgende vergadering:
Duindag 2 oktober: doordecentralisatie en evaluatie RABWO
Vergadering 6 november thema’s:
- Vervolg Duindag en evaluatie met Andrea
- Plegeropvang
- Klantmanagers aanwezig
- Jaarplan 2024: vergaderdata, thema’s en werkbezoek Kairos