Verslag Adviesraad beschermd wonen en opvang ZHE, 25 maart

Locatie: Burgerzaal, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse
Tijd: 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur
Aanwezige gast: Wethouder Jeroen Postma
Aanwezige leden: Gerrit de Jong (voorzitter), Femke Meijer en Sandra Hol (ASD Hoeksche Waard), en Nicolette de Vries (ASD Voorne aan Zee), Rien van der Boom (ASD Goeree-Overflakkee), Anne Marie Koopman-van Kouwen en Nico Jaspers (ASD Nissewaard), Andrea Rodriguez Josee (Gemeente Nissewaard), Jeanet Moerings en Naomi van Dijk (Zorgbelang Inclusief – verslag)
Afwezig: Dennis Graute (ASD Goeree-Overflakkee), Diana van Nugteren (ASD Voorne aan Zee) 

Met de afwezigheid van twee leden, besluiten we geen groepsfoto te maken. Dit schuiven we door naar de vergadering op maandag 3 juni.

1. Opening van de vergadering, vaststellen agenda.
Vandaag is wethouder Jeroen Postma bij ons in de vergadering aanwezig. Jeanet Moerings is vandaag voor het laatst bij de vergadering. Haar opvolger Naomi van Dijk is ook aanwezig en maakt tevens de notulen van deze vergadering.

2. Van advisering in relatie tot de stuurgroep (Gerrit)
Jeroen waardeert de positief kritische adviesraad. De vragen vanuit de adviesraad zijn vaak vanuit de inhoud ingestoken dan uit het politieke perspectief. Dat helpt ook in de nuance.

Vraag van Gerrit: De relatie met de stuurgroep – In hoeverre zijn onze adviezen op de tafel van de stuurgroep besproken? Hoe komt het samen? Of zou het goed zijn om als adviesraad de stuurgroep te adviseren?

  • Jeroen: Soms raakt het elkaar. Voor de volledigheid van de discussie draagt het adviseren
    aan de stuurgroep het meeste bij. Het vroeg in het proces betrekken van de RABWO
    heeft de voorkeur, zodat ook de eigen wethouders hier kennis van kunnen nemen.

Vraag van Anne Marie: Gaan alle adviezen van de RABWO naar het college en de stuurgroep?

  • Jeroen: Dat is nu niet per se het geval. Daar kunnen we nog wat scherper op zijn. Een vraag in de stuurgroep zou kunnen zijn wat de RABWO ervan vindt. Het zou waardevol zijn als de adviezen in het voortraject meegenomen kunnen worden.

Reactie van Gerrit: We hebben geconstateerd dat er een tijdsgat zit tussen de besluitvorming van de stuurgroep en wanneer de RABWO er kennis van heeft genomen. Het zou prettig zijn, dat we eerder in het proces betrokken worden, dus voorafgaand het moment dat er iets op de agenda van de stuurgroep komt, dat wij al input kunnen leveren, zodat de stuurgroep hier kennis van kan nemen en dit kunnen meenemen in de besluitvorming in het college.

Reactie Andrea: De vraag is ook of dat haalbaar is. Bepaalde ontwikkelingen gaan momenteel erg snel. Soms zit het erg krap in de tijd om ook nog het advies van de RABWO hierin mee te nemen.

Anne Marie geeft als voorbeeld: de adviezen van ASD Nissewaard wordt vaak meegenomen in de beleidsvoering. Dat wordt niet met een specifieke bronvermelding benoemd. Dat is niet erg, het gaat voornamelijk om de betrokkenheid.

Anne Marie: Als er stukken zijn waar de RABWO iets van kan vinden of een snelle reactie op zou moeten komen, dan kunnen wij een spoedvergadering inlassen.

  • Andrea gaat hier rekening mee houden.
  • Voorstel Gerrit: Nadat er ambtelijk akkoord is – dan overleg wat de RABWO vindt, voordat het naar de stuurgroep gaat.
  • Andrea beoordeeld welke stukken goed zijn om naar de RABWO te sturen.
  • Andrea neemt het mee naar het beleidsoverleg voor de stuurgroep om er een vast agendapunt van te maken, zodat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt.
  • Proces gaan we doorlopen en uitproberen vanaf de volgende stuurgroep.
  • We beoordelen later of het nodig is om de verordening aan te passen.

Reactie van Sandra: Ook goed om jezelf de vraag te stellen, als je in een bepaalde richting gestuurd wordt, ben je dan nog in staat breed te kijken?

3. Raadsmemo Tijdelijke opvang ontmoetingskerk. (CVD Roomfirst Oranjebuurt)
Vraag van Sandra: Op 4 maart is er een inloopbijeenkomst geweest, hoe is dat gegaan?

  • Jeroen was positief verrast. Er waren 140 mensen aanwezig. Er zijn diverse tafelsessies georganiseerd waar verschillende partijen met stands aanwezig waren. Door bewoners zijn veel begrijpelijke vragen gesteld. Het gaat dan voornamelijk over dat bewoners willen dat het goed geregeld is.
    Er is een hoge cohesie in de wijk, dat helpt ook. De teamleider van het CVD heeft een lange drempel gecreëerd. Dat is merkbaar en erg fijn. Er wordt een klankbordgroep georganiseerd waar bewoners aan kunnen deelnemen.

Andrea vertelt dat de locatie opengaat op 1 april. Dat is een ongunstig moment door eerste paasdag. Er zijn goede contacten met de hoteleigenaar, zodat de opvang in het hotel tm 1 april kan waardoor er op dinsdag 2 april echt gestart kan worden in de Ontmoetingskerk.

  • Er komen 15 mensen in die een vaste plek hebben. Waarvan 10 mensen die momenteel in een hotel zitten en waarvan 5 acute daklozen. Zij zijn al gescreend.
  • Er zijn 2 plekken als crisisplek (min 1 wk, max 2 wkn)
  • Eind april wordt er een officiële opening gepland.
  • Alle bewoners krijgen een extra brief ter informatie.
  • De plekken zijn voor de gehele regio

4. Mededelingen centrumgemeente Nissewaard (Andrea) - Evaluatie drie pilots
Zijn twee pilots geworden.

  • Housing first
    • Is niet helemaal van de grond gekomen. Er ligt momenteel een open vraag bij het leger des heils. Daar is nog niks concreets uit gekomen. Er wordt vooral gekeken naar het zorglandschap en waar de behoefte ligt. Er wordt data opgehaald binnen de regio, maar dit is nog niet concreet. De financiële middelen voor de pilot staan wel gereserveerd.
  • Roomfirst
    • Geslaagd! Het is meer een begeleid wonen product geworden, niet
      zozeer opvang. Er wordt een nieuwe aanvraag ingediend voor subsidie. Willen het wel aanpassen naar BW. Wordt dan wel een lokaal WMO-product. Enver zit veel problematiek binnen pleegzorg. Zijn er nog niet helemaal over uit voor welke doelgroep het gaat worden.
  • Baarsveen
    • Geslaagd, al eerder besproken. Voorne aan Zee is ook geïnteresseerd, gesprekken hierover vinden plaats.

Conclusie: De pilots zijn hiermee zo goed als afgerond en gaan daarmee van de agenda.

De pilots Baarsveen en Roomfirst zijn na 1 jaar geëvalueerd en afgerond vanuit de centrummiddelen. Elke gemeente kan nu de bevindingen meenemen om te besluiten of zij dit lokaal willen inzetten. Het zijn dus geen regionale producten meer.

Wachtlijsten + zorgen RABWO hierover met het filmpje
Vraag van Anne Marie: Er wordt gezegd dat er grote verschillen zijn tussen gemeentes. Hoe kan je daar wat rust in brengen? Is er iets aan te doen als centrumgemeente?

Reactie Andrea: Wat we vooral doen is leren. We zitten veel in de bubbel; voor ons in het een succes als het van 34 naar 30 weken gaat. Elke dag is er een te veel. Er zijn veel belemmeringen die we niet kunnen weghalen. Er zijn wel dingen waar we een kwaliteitsslag kunnen maken, wat kunnen we anders aanpakken? Beginnen bij de voorkant:

  • Er zijn per maart 2024 ook aandacht functionarissen MO en sluiten aan bij het regionale uitvoeringsoverleg. IN 2023 waren er alleen nog AF voor BW. Dit is een positieve verandering.
  • Per kwartaal is er een gezamenlijk overleg door de regio. Er wordt geïnvesteerd in de samenwerking.
  • Stapsgewijs wordt gezamenlijk het gehele screeningsproces doorlopen. Het doel is om dit overal dezelfde werkwijze te hanteren.
  • Er is een document opgesteld. Deze wordt getoetst aan de hand van casussen.

Het bleek uit de cijfers van vorig jaar dat een kwart van de aanmelding, recht had op een plek. In plaats van de centrumgemeente hadden ze bij de lokale gemeente moeten blijven. Dit komt ook door het gebrek aan de lokale voorzieningen. Het is een opdracht aan elke gemeente om te werken aan deze voorzieningen.

Reactie Anne Marie: Als RABWO zouden we in onze eigen ASD moeten kijken in hoeverre de voorzieningen in orde zijn en dat meenemen naar het eigen college. Gebruik maken van de dubbelrol/positie die je hierin hebt.

  • Voorstel van Andrea: Kunnen de leden van de RABWO dit bespreken met de beleidsmedewerker(s) die zijn aangehaakt bij de centrum taken.
  • Actie Andrea: Deelt het document met de cijfers om mee te kunnen nemen naar de lokale gemeenten.
  • Actie leden: Betrokken lokale beleidsmedewerker(s) bevragen en terugkoppelen.

Cijfers van de wachtlijst februari
BW – 32 meldingen

  • Het hoogst aantal meldingen in de afgelopen 2 jaar. Zou mogelijk kunnen komen door de betere screening aan de voorkant (suggestief)
  • Nieuwe klantmanagers goed ingewerkt, maken nu een inhaalslag
  • Wachtlijst blijft stabiel, neemt af
  • Lichte stijgingen op indicatie voor een save house

MO – 31 mensen op de wachtlijst

  • Er zitten 7 mensen in een hotel (vorige maand 12)
  • Er gaan 15 mensen per 1 april naar de nieuwe opvang (CVD Roomfirst Oranjebuurt)
  • Toelichting op de cijfers: Langst wachtende is juni 2023. Zit ook zolang in het hotel. Moet straks naar de kerk. Verwachting is wel dat daar enige weerstand op zal komen. Er is wel perspectief op urgentie (is nog niet aangevraagd, omdat de desbetreffende nog niet stabiel genoeg is).)

Actie Andrea: Data met de leden delen.

Overige punten voor Jeroen
Vraag van Rien: Hoe staat het met Kairos?
Jeroen geeft aan dat er een voorstel bij de stuurgroep ligt met wat we als gemeenten hopen dat Kairos kan doen.

Andrea vertelt dat ze in januari bij Kairos zijn geweest. Er is een subsidieaanvraag ingediend. Er komen 5 regionale plekken volgens de verordening. In april is er een kennismaking met de casusregisseur en de klantmanager. In juni is er een evaluatiegesprek.

Ter kennisgeving vanuit Gerrit: Er is vorig jaar een evaluatie geweest met de RABWO.
Hierin ook de ondersteuning van Andrea geëvalueerd. Erg blij met haar inhoudelijke
ondersteuning. Jeroen neemt deze complimenten mee naar de organisatie.

5. Bespreken conceptverslag 29 januari
Vastgesteld - 27/3/2024 op de website geplaatst.
Andrea geeft aan dat er een voorstel komt aan de stuurgroep over de decentralisatie BW, om MO prioriteit te gaan geven en de voorziening/product te bedenken. We krijgen de tip om op werkbezoek te gaan bij de CVD Roomfirst Oranjebuurt (de nieuwe opvangplek – de kerk). Met als doel, een duurzame oplossing in het achterhoofd te behouden. Als de RABWO-advies zou kunnen geven over wat er wordt gezien en wat opvalt.

Actie Naomi/Andrea: Plannen na de zomer van 2024.

6. Jaarverslag 2023
Vastgesteld. Het punt van Sandra over het benoemen van de ontmoeting met ervaringsdeskundigheid in de vergadering, wordt hier nog in verwerkt.
Actie Jeanet: Aanpassen en op de website plaatsen – 27/3/2024 aangepast en geplaatst.

7. Stuurgroep OGGZ+
- Notulen vergaderingen stuurgroep OGGZ+ (15-2-2024)
- Aansluiten vergaderingen RABWO op notulen stuurgroep OGGZ+
Gerrit: Eerst bekijken of en wat er gaat gebeuren, later concluderen of dit nodig is.

8. Wat verder ter tafel komt/rondvraag
- Anne Marie: Wie is de plaatselijke ASD binnen de organisatie? De relatie met de organisatie? Als voorbeeld: ASD Nissewaard heeft geen plaats in de organisatie. Veel mensen weten niet wie ze zijn. Hoe gaat dat bij andere ASD’s?

Rien spreekt behoefte uit om wat meer met elkaar uit te wisselen over hoe dat in elke gemeenten gaat. Rien maakt een voorstel voor hoe het in hun gemeente gaat en zal dit rondsturen en delen in de volgende vergadering.
We zetten het op de agenda voor de volgende vergadering.

9. Volgende vergadering 3 juni

  • Opnieuw 19.15 aanwezig voor de groepsfoto. Nico neemt een fototoestel mee.
  • Op de agenda:
    • Screening lokaal/regionaal.
    • Terugkoppeling vanuit de leden over gesprekken met beleidsmedewerker(s).
    • Kennisuitwisseling over de ASD in de organisatie en hoe gefaciliteerd.

10. Afsluiting
Vandaag is Jeanet voor het laatst aanwezig bij de vergadering. Zij heeft helaas moeten besluiten om in verband met de grootte van haar takenpakket, de RABWO los te moeten laten. Erg jammer, want de RABWO heeft erg veel gehad aan haar punctuele ondersteuning in diverse vergaderingen. Ze draagt dit over aan Naomi van Dijk. Zij heeft al eerder andere adviesraden ondersteund en staat ervoor open om nieuwe dingen te leren. Jeanet blijft nog wel werkzaam bij Zorgbelang Inclusief.

Gerrit dankt haar voor de prettige samenwerking en de ondersteuning in het afgelopen jaar.