Verslag Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang ZHE, 29 januari 2024

Locatie: Burgerzaal, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse
Tijd: 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur
Aanwezig: Gerrit de Jong (voorzitter), Femke Meijer en Sandra Hol (ASD Hoeksche Waard), en Nicolette de Vries (ASD Voorne aan Zee), Rien van der Boom en Dennis Graute (ASD GoereeOverflakkee), Anne Marie Koopman-van Kouwen en Nico Jaspers (ASD Nissewaard), Andrea Rodriguez Josee (Gemeente Nissewaard), Jeanet Moerings (Zorgbelang Inclusief-verslag).
Gasten bij punt 2: Mirjem Azouagh (projectleider BWenO) en Evelien van Wijngaarden (regionaal adviseur BWenO)
Afwezig: Diana van Nugteren (ASD Voorne aan Zee)

1. Opening van de vergadering
De voorzitter heet iedereen welkom en in het bijzonder de gasten. De agenda wordt vastgesteld.

2. Ontwikkelingen/ stand van zaken delen en vragen beantwoorden op het thema: Vernieuwd BW&O. bijlage powerpoint
Mirjem Azouagh (projectleider) en Evelien van Wijngaarden (regionaal adviseur) Ambities 2024-2030: Zolang mogelijk thuis. Zoveel mogelijk maatwerk. Belangrijk om in de gaten te houden: voldoende opvangplekken. Gevaar van overbelasting bij mantelzorgers.
Project “vernieuwd beschermd wonen”; inkoop 2025.
Beschermd wonen is tijdelijk, hoe gaat het daarna? Doorstromen is moeilijk. Huidige situatie: Nissewaard en Voorne aan Zee hebben dezelfde verordening. Goeree-Overflakkee en Hoekse Waard hebben een andere verordening.
Het hele idee van beschermd wonen is maximaal 2 of 3 jaar om in die tijd te werken aan herstel en vaardigheden opdoen om zelfstandig te kunnen wonen. Deze mensen krijgen een urgentie voor woning. Opmerking: er is een enorm tekort op de woningmarkt, ook voor inwoners uit de eigen regio. Veel mensen met urgentie. 40% van de mensen met een urgentie zijn mensen die uit een voorziening stromen, rest zijn andere mensen met een medische of andere urgentie. Probleem: vaak is het lastig voor de buurt (gezien overlast) i.v.m. sociale huurwoningen in wijken. Reactie projecteider: er is regulering; directe bemiddeling door woning corporatie; niet teveel in één wijk. Dichtbij hulpverlening of netwerk. Vluchtelingen en statushouders staan buiten de scope, daarvoor zijn aparte taakstellingen. Zij nemen geen plekken in van mensen die uit een beschermd wonen vorm stromen. Er zijn veel beschermd wonen plekken op gegaan aan mensen die daar met een Wlz indicatie wonen. De financiering komt dus uit een andere wet, Wlz is vaak langdurig en meer opbrengsten voor de opvanglocatie. Cliënten hebben meer rust als ze in de Wlz zitten.
Vanuit Wmo zijn er meer eisen: werken aan zelfredzaamheid, herindicaties, HBO begeleiding etc.
Tussen 2020-2023 regelmatig gesprekken met CIZ (Centrum Indicatie Zorg – Wlz). Enige grip die de gemeenten hebben is: inkoop afspraken, waarbij plekken voor beschermd wonen via Wmo gereserveerd blijven. Cliënten die in de beschermd wonen zitten, zitten meestal in een hele kwetsbare en instabiele situatie. Problemen: Te weinig plekken. Niet iedereen kunnen bedienen. Instroom en uitstroom gaan niet vloeiend.
Maatschappelijke opvang: lokaal en centrumtaken (regio).
Meest complexe gevallen worden opgevangen in ZHE. Zij zitten vaak nog in een soort “overlevingsstand”.
Toekomst:
Visie/ uitgangspunt: Doelgroep die moeilijk in de samenleving kan functioneren en integreren, zij verdienen passende zorg en opvang.
Kortdurende opvang: huidige maatschappelijke opvang (afkicken, herstel).
Langdurende opvang: huidig beschermd wonen. Ook nieuwe vormen zoals Skaeve Huze, Domus+
Nieuwe producten:
➢ Intensieve begeleiding thuis.
➢ Tijdelijke opvang/ time out plekken (bv als ouders/netwerk op vakantie is of overbelast is).
➢ Stimuleren PGB-aanbieders / opvang in het eigen netwerk (familie etc). Kanttekening: wel kwaliteitseisen stellen.


Housing First Nederland | Een recht, een thuis, een toekomst
Er lopen gesprekken over welke panden geschikt zijn.

Er zijn 7 actielijnen:
Actielijn 1 – In- en uitstroom voorzieningen
Actielijn 2 – Regionaal zorgaanbod (welke doelgroep hebben? welke voorzieningen zijn passend)
Actielijn 3 – Regionale inkoopprocedure (loopt tot 2025 ws verlenging 2026, daarna nieuwe inkoop)
Actielijn 4 – Vereist lokaal zorgaanbod (meer lokale voorzieningen bv inloop en aansluiting op regionaal)
Actielijn 5 – Centrale en decentrale toegang; centraal Nissewaard, decentraal van de gemeenten. Proces van melding tot besluit wordt opnieuw onder de loep genomen. Als doordecentralisatie doorgaat (wetsvoorstel) welke consequenties heeft dat en hoe gaan we het proces dan inrichten?
Actielijn 6 – Samenwerking en governance; regionale samenwerkingsovereenkomst loopt af in 2025. Er wordt gekeken hoe dat na 2025 zal gaan. Hoe samenwerken, inkoopprocedure afstemmen. Ambitie is wel uitgesproken dat men regionaal wil blijven samenwerken.
Actielijn 7 – Interne organisatie; het team (formatie, kwaliteiten, verantwoordelijkheden)
Lokale aanpak is belangrijk: met name preventie, vroeg signalering, uithuiszettingen voorkomen, ontschotten, domein overstijgend kijken. Goed voorbeeld Goeree-Overflakkee: geen ontruimingen! Start minimaal met stoppen van ontruimingen waar kinderen bij betrokken zijn. Voordelen: met name als kosten besparing aangetoond kan worden, worden gemeenten enthousiast. Terwijl het vooral gaat om voorkomen van traumatische ervaringen en gevolgen voor de mensen die het betreft zelf.
2023 : 70 ontruimingen in de regio.
151 maatschappelijke opvang aanvragen met als reden relationele problemen. Sheet 12 voorbeelden van lokale voorzieningen. Als er voldoende lokale voorzieningen zijn kan dat mogelijk regionale opvang voorkomen. Oproep aan de lokale ASD’s: Zijn er voldoende lokale voorzieningen?

Rol RABWO
Waar heeft de RABWO een rol? Voorkeur zo vroeg mogelijk mee genomen worden in het proces. Tijdig de stukken ontvangen, zodat de RABWO tijdig advies uit kan brengen. Voordat er besluiten in de stuurgroep genomen worden, eerst langs de RABWO. Wie neemt wanneer beslissingen? Planning stuurgroep OGGZ+ 12 februari wordt dit schema in de stuurgroep besproken.

Periode Wat Waarom Wie
12 april 2024 Stuurgroep 2 Definitief ontwerp zorglandschap Voor goedkeuring Mirjem
  Concept inkoopactieplan Voor goedkeuring Bart
6 juni 2024 Stuurgroep 3 Concept productenboek met aantallen Voor goedkeuring Bart en Mirjem
12 september 2024 Stuurgroep 4 Concept aanbestedingsdocument Voor goedkeuring Mirjem en Bart
21 november 2024 Stuurgroep 5 Publiceren concept aanbestedingsdocument aanbieders Ter kennisname Bart en Mirjem
  Dialoogronde aanbieders concept leidraad Ter kennisname  
  Publicatie aanbestedingsdocument Ter kennisname  
  Publicatie nota van inlichtingen    
Januari 2025 Òntvangen en beoordelen inschrijvingen Ter kennisname  
Februari 2025 Voorlopige en definitieve gunning (min, 21 dagen) Ter kennisname  


We hebben het gehad over een eventuele aanpassing van de vergaderdata RABWO aan Stuurgroep: Onze vergadering 3 juni valt vlak voor de stuurgroep, 23 september elf dagen na de stuurgroep en 4 november ruim voor de stuurgroep. Voorstel: niets aan onze planning veranderen.

3. Conceptverslag 6-11-2023
Wordt zonder wijzigingen vastgesteld.
Wanneer maken we de groepsfoto? Afspraak: 25 maart om 19:15 uur.

4. Werkbezoek Kairos
Rien heeft een verslag gemaakt, dat staat ook op de website Maatschappelijke opvang op GoereeOverflakkee voor kwetsbare jongvolwassenen | Nieuws | Rabwo.nl Degenen die aanwezig waren vonden het erg interessant en waren onder de indruk. Heel goed was te merken dat de directe omgeving meegenomen en betrokken is. Fijn om meer te zien, horen en voelen hoe die opvang daadwerkelijk gaat. Is toch echt anders dan verhalen en papier.

Idee: werkbezoek 2024 Skaeve Huze?
Skaeve Huse | Rotterdam.nl Merwedehuusjes - Dordrecht

Andrea vertelt iets over de historie van Kairos. Eerst weerstanden gemeenten-Kairos. Andrea heeft veel gelobbyed omdat Kairos iets biedt waar behoefte aan is. Screening gedaan. Kairos heeft een terug betaling gekregen omdat zij mensen hebben opgevangen die binnen de doelgroep vallen. Dat is terecht en goed om te horen. Kairos heeft een subsidie aanvraag ingediend en bij goedkeuring zullen ook prestatie afspraken gemaakt worden.

5. Mededelingen centrumgemeente Nissewaard:
Wensenlijst m.b.t. data-gestuurd werken (voor opzetten dashboard): lijst is compleet
Evaluatie drie pilots:

  1. Baarsveen: positief, Nissewaard heeft dit nu als “begeleid wonen” product. Wordt lokaal voortgezet. Dit concept kan nu in eigen/andere gemeenten opgezet worden als zij dat willen.
    Aanvragen: 3 Nissewaard, 2 Voorne aan Zee.
  2. Room first: 3 jongeren, pilot loopt in april af. Positieve ervaringen. Evaluatie staat gepland.
  3. Housing first : tot nu toe niet gered. Moet nieuw leven ingeblazen worden. Geen woningcorporatie die het wilde. Verzoek aan Leger des Heils om nieuw leven in te blazen.

Wachtlijsten: Team is op volle sterkte.
3 nieuwe mensen aangenomen 2 maatschappelijke opvang en 1 beschermd wonen. De wachttijd na aanmelding is van 32 weken naar 26 weken teruggebracht. Beschermd wonen: wachtlijst stabiel. Iets minder aanvragen (23) in december. 31 cliënten met wachtlijstbeschikking (wachten op plaatsing) dit aantal stijgt i.v.m. geringe uitdoorstroom.
Maatschappelijke opvang:
Aanvragen: 389 in 2023 (370 in 2022). Meeste aanmeldingen uit Voorne aan Zee. Atlas hotel in Spijkenisse: terug van 12 naar 10 kamers i.v.m. overlast door doelgroep en daarbij geeft het hotel de kamers aan werklui. Andere hotels geven aan dat de doelgroep niet (meer) welkom is. Leger des Heils doet de wachtlijst begeleiding, zij hebben niet de capaciteit om de mensen in de (afgelegen) hotels te begeleiden i.v.m. reisduur/afstand.

6. Notulen stuurgroep OGGZ+ 14-12-2023
Blij dat het verslag zo snel gedeeld is! Interessante informatie.
Vragen van Sandra: Woonzorgcontract; Maasdelta stelt dat dit een verantwoordelijkheid van de gemeente is. Maar de houding van Maasdelta ondermijnt het basisprincipe van de woonzorgcontract. Mag een woningcorporatie deze houding hebben? Is het juridisch vastgelegd dat een woningcorporatie een zorgplicht heeft? Speelt dit alleen in Voorne aan Zee? Antwoord: er wordt in deze regio nog niet met woonzorgcontracten gewerkt. Het was wachten op een akkoord met Maasdelta. Andere woningcorporaties willen er wel aan. Woningcorporaties zijn maatschappelijke instellingen die een verantwoordelijkheid hebt. Zij kunnen door de gemeente op hun verantwoordelijkheid gewezen worden, desnoods via de rechter.

7. Wat verder ter tafel komt/rondvraag
➢ Jaarverslag 2023: aanvullingen voor 1 maart
➢ Nicolette : bijlage 3a. plegeropvang zat wel bij de stukken niet op- de agenda. Reactie: Was vorige vergadering toegezegd dat dit nagestuurd zou worden.
➢ Dennis: deelname aan training “door het lint” is die alleen vrijwillig of kan hij opgelegd worden? Andrea: deze training is vrijwillig.
➢ Femke: Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen | NPO Radio 1
➢ Andrea: Bea Oomens heeft eind december een ongeluk gehad. Zij heeft ernstig letsel. AnneMarie stelt voor om iets te sturen vanuit de RABWO. Actie: Jeanet en Andrea regelen dit.

8. Volgende vergadering: 25 maart 2024
Groepsfoto maken om 19:15 uur. Wethouder Jeroen Postma aanwezig (Andrea vraagt hem)
Op de agenda:

  • Proces van advisering in relatie tot de stuurgroep.
  • Zorgen over de wachtlijst(en).
  • Vaststellen jaarverslag