Verslag Adviesraad beschermd wonen en opvang ZHE, 3 juni 2024

Locatie: Burgerzaal, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse
Tijd: 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur
Aanwezige leden: Gerrit de Jong (voorzitter), Femke Meijer en Sandra Hol (ASD Hoeksche Waard), Diana van Nugteren (ASD Voorne aan Zee), Rien van der Boom (ASD Goeree-Overflakkee), Anne Marie Koopman-van Kouwen en Nico Jaspers (ASD Nissewaard), Andrea Rodriguez Josee (Gemeente Nissewaard), Naomi van Dijk (Zorgbelang Inclusief – verslag)
Afwezig: Nicolette de Vries (ASD Voorne aan Zee), Dennis Graute (ASD Goeree-Overflakkee)

1. Opening van de vergadering en vaststellen agenda

2. Concept verslag 25 maart is vastgesteld.

3. Mededelingen centrumgemeente Nissewaard (Andrea)

  • Wachtlijsten en zorgen.

De cijfers van dit jaar en vorig jaar zijn naast elkaar gelegd. Er zijn zorgen over BW. Er is een afname van 30 plekken (Plekken Wmo worden omgezet naar Wlz-financiering). De financieringsstroom wijzigt, maar er is geen uitstroom. De voorzieningen zitten vol.

Er zijn gesprekken met de gehele regio over de inkoop. Komt ook terug in de doelennotitie. Er is een specialist binnen de gemeente Nissewaard, die zich bezig houdt met inkoop. Geeft ook advies over hoe het te organiseren.

Zeeuwse Gronden gaat twee locaties openen in Dirksland (1/7/24) en volgend jaar in het Sterrenkwartier (moet nog gebouwd worden). Er zijn meerdere gesprekken geweest vanuit de centrum gemeente. Er is geen inkoopcontract/overeenkomst.

Zie artikel: Een nieuwe vorm van Beschermd Wonen op de Zuid-Hollandse Eilanden - Adverteren Nissewaard | Groot Nissewaard | Krant en Online

Advies om ons als RABWO hierover uit te spreken met een ongevraagd advies en het mee te nemen in de doelennotitie. Zie bijlage 1 in deze notulen voor de genoemde.

Besluit: Opstellen van een ongevraagd advies, met CC aan de stuurgroep over de beschikbaarheid voor plaatsen voor Wmo in relatie tot de Wlz indicaties met de consequenties. Actie Naomi: Opstellen advies en rondsturen aan de leden. Streven om deze voor donderdag 6 juni uit te sturen.

Cijfers BW

  • Wachttijd in weken: januari 19, nu 16.
  • Aantal wachtlijst beschikkingen: vorig jaar 116, nu 89

Cijfers MO

  • 2024: 81 meldingen (34 uit Nissewaard, 18 uit Voorne aan Zee, 3 Hoeksche Waard, 6 Goeree-Overflakkee en nog een overig deel (Schiedam, Rotterdam, niet ingezetenen, onbekend – Er is wel regiobinding)).
  • Aantallen zijn niet op indicatie van inwoners per regio.
  • Hoogste score op meldingen: relationele sferen en huisuitzettingen inwonende (o.a. kinderen die thuis wonen, overleden ouder)
  • Daling van 37% van de aanmeldingen (binnen één jaar)
  • Dat komt wellicht doordat er beter wordt gescreend in de lokale gemeenten.

Voortgang CVD Room First Oranjebuurt

  • Er is veel weerstand, dit was wel verwacht. Er is veel onrust, agressie en boosheid op de locatie. Voor mensen die hier niet willen verblijven is een beschikking opgesteld: je hebt recht op een voorziening, maar je ziet er vanaf. Eerder een idee om de locatie te openen, maar het is te onrustig. Gekozen voor een werkbezoek. Wethouder Jeroen Postma gaat volgende week langs.

De locatie moet even tijd en ruimte krijgen. Nu geen geschikt moment voor een werkbezoek. Er zijn nu ook crisisplekken (15 vast, 2 crisis). Mensen die op de wachtlijst staan, wordt een crisisplek aangeboden (min 7 dagen, max 2 wkn). In een roulerende vorm. Dit wordt elke maand geëvalueerd en bijgesteld.

Wereld Daklozen Dag 10-10-2024
Idee om iets te organiseren op deze wereldwijde dag. Op dit moment wordt er input en ideeën opgehaald om invulling te geven aan deze dag. Actie allen: ideeën binnen twee weken naar Andrea mailen.

Website van alle regiogemeentes

Ga naar de website van de Gemeente Nissewaard

Bij alle gemeenten krijgt dit aandacht op de website(s).
Actie Naomi: Plaatsen op de RABWO website.

4. Doelennotitie 27 mei – verzoek mondeling advies 3-6-2024

  • Gaat ook naar directie, management, teamleiders, naar de stuurgroep en alle colleges.
  • 18 juni bijeenkomst met zorgaanbieders, waar nu contracten mee zijn.
  • Begin juli bijeenkomst gericht op de toekomst, ook voor nieuwe zorgaanbieders.

Context door Andrea:
Ambtelijk met elkaar op een punt gekomen dat er een tempo verschil is (ontstaan). Het tempo in Nissewaard lag hoog, de regio niet goed meegenomen. Aandacht aangegeven. Heisessie geweest met alle beleidsmedewerkers om gezamenlijke doelen te zoeken, waarop willen we nu verder? Daaruit is uiteindelijk de doelennotitie ontstaan. Elke gemeente is goed vertegenwoordigd.

De stuurgroep heeft in de laatste vergadering besloten de gezamenlijkheid na te streven.

De reacties vanuit de RABWO worden verwerkt in een verslag en komt in de bijlage van de doelennotitie. De high lights worden in de doelennotitie verwerkt. Zie bijlage 2 in deze notulen voor de genoemde aandachtspunten.

5. Notulen van de stuurgroep OGGZ is niet besproken.

6. Wat er verder ter tafel komt/rondvraag

  • Werkbezoek aan Cavent, eten en aansluitend vergaderen – Informatie volgt
  • MO en BW overzicht – ter kennisgeving
  • Vanaf 1 mei heeft Andrea een andere functie: Is nu 50/50 Centrumgemeente/lokaal Nissewaard voor het plan Beschermd Nissewaard. Blijft wel de RABWO doen. Gaat iets minder doen voor de centrumtaken. Doelstelling is dat het lokale plan gaat aansluiten op het regionale plan.
  • Rien: Dennis is aan het laatste termijn bezig. Er is wel iemand anders (Peter Goedhart) in hun raad die dit zou willen gaan overnemen. Hij komt in de septembervergadering sfeer proeven.

7. Volgende vergadering 23 september 2024
Werkbezoek en aansluitend vergadering

Ideeën werkbezoek

  • Cavent in de Hoeksche Waard (BW locatie) en daar ook eten en vergaderen.
  • CVD uitnodigingen op de vergadering van de RABWO om te vertellen. Er zou bijvoorbeeld een filmpje gemaakt kunnen worden door een medewerker om te bekijken.

Agendapunt september

  • Groepsfoto?
  • Uitnodigen CVD
  • Nieuw lid vanuit Goeree: Peter Goedhart.
  • Kennis uitwisselen over de plek van de ASD binnen de organisatie en hoe gefaciliteerd

Agendapunt november

  • Gesprekken met beleidsmedewerker(s) in de lokale gemeente. (zie notulen 25/3)
  • Afscheid Dennis in de RABWO.

8. Afsluiting

Nr. Te ondernemen actie Door wie Wanneer
2 Jaarplanning gemeente Nissewaard achterhalen  Andrea  
3 Werkbezoek 2024 in september Andrea en Naomi September 2024
4 Opstellen advies en rondsturen aan de leden. Doel om deze voor donderdag 6 juni nog uit te sturen. Naomi Voor 6 juni 2024
5 Gesprekken met beleidsmedewerker(s) in de lokalegemeente. (zie notulen 25/3) Allen November 2024
6 Input mailen voor de Daklozen dag op 10-10 naar Andrea  Allen Binnen 2 weken
7 https://www.nissewaard.nl/zorg-en-welzijn/producten-zorg-en-welzijn/hulp-voor-dak-of-thuislozen.htm Plaatsen op de website van de RABWO Naomi Z.s.m.

Bijlage 1: Punten voor ongevraagd advies
Wat moet er in het advies komen?

  • Wij maken ons zorgen over de plekken van de BW. Worden afgenomen door de Wlz.
  • Wlz wordt langdurig afgegeven, BW indicatie wordt elk jaar opnieuw verlengd (herindicatie). Zit veel (administratief) werk in. BW is zo kort mogelijk (2-3 jaar). Er zijn mensen met een lichte indicatie die al heel lang op een BW plek zitten. Horen deze hier wel? Moet dat niet Wlz worden.
  • Cliënten die in de Wmo zitten, zouden naar Wlz moeten (andere financiële stroom).
  • Twee sporen beleid: Hou in de gaten dat je BW plaatsen kwijt bent, omdat ze worden opgenomen door de Wlz.
  • Wat maakt dat de Wmo richt op naar huis/lang thuis blijven, de instelling lukt het om een Wlz te krijgen. (navragen?? – dubbele advisering??)
  • Vraag wanneer ze verwachten ons een terugkoppeling te geven – Graag blijvend betrokken worden in het proces. Wanneer terugkoppeling? (einde)
  • Blij dat we in een vroeg stadium betrokken worden.

Bijlage 2: Opmerkingen doelennotitie

 
Waar Citaat Vraag/opmerking/advies
Inleiding, alinea 2  Gemeente Nissewaard kan formeel alle besluiten eenzijdig nemen, maar in de overtuiging dat de gemeenten elkaar sterker maken en alleen samen onze ambities kunnen realiseren, wordt maximaal ingezet op gedragen besluitvorming als opmaat naar de toekomst. Opmerking: Daar bijt het: Formeel gezien mag je beslissen, maar landelijk zegt samenwerken. Dat valt op in het stuk.

Prioritering in het stuk: Op een gegeven moment gesproken over de vermindering van de aantal daklozen.

Advies:
Benoemen dat de preventie/prioriteit hoog zit, de beperking laag.
Inleiding, alinea 1 De huidige intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst loopt af op 31 december 2024 en moet nog eenmaal met een jaar worden verlengd, tot 31 december 2025.  Opmerking: Het woord ‘moet’ geeft weerstand, is dwingend. Daarmee ligt het vast. Het zou kunnen zijn dat het uitloopt.
Inleiding, alinea 4 Daarnaast bevat de notitie de hoofdlijnen van de aanpak voor de periode 2024-2024. Opmerking: Nissewaard is uitvoerend voor alle gemeenten. Vooralsnog ga je uit van 1-1-2026 (voorlopige politieke agenda). Als we dat aanhouden, zou de overeenkomst met een jaar verlengt moeten worden.
    Advies: ‘Het wordt met één jaar verlengd’, ‘De gemeente wil het verlengen met één jaar’ – Nuanceren.
2.2.1 Alinea 2 (...) een deel van de voorzieningen en interventies regionaal en een deel lokaal bekostigd zal worden en er ook gecombineerde regionale en lokale financiering van zorgvoorzieningen mogelijk is. Advies: Goede afspraken maken over het bekostigen door lokaal en regionaal. Ook afstemmen met het landelijk beleid.
  In hoeverre neem je het inclusie en participatiebeleid mee in het gehele beleid? Hoe zorg je er voor dat deze doelgroepen kunnen meedoen binnen de gehele gemeente. Advies: Meenemen in de doelennotitie.
2.2.3 Stuk ‘gedeelde verantwoordelijkheid en regie’, punt 10 Betrekken van inwonersperspectief door o.a. inzet van ervaringsdeskundigheid en de regionale adviesraad. Opmerking: Mooi streven.
2.2.4 Bijbehorende bijlage In de bijlage staat beschreven hoe de toekomst is verdeeld over de tijd. Opmerking: Zorgen om de haalbaarheid van de planning en het management daarvan.
Advies: Ruimte houden voor uitloop in de tijd.
3.3 Begroting opgave Opmerking: Opmerking:Er is nu wel een projectleider die bezig is met vernieuwd BW (inhuur)
Vraag:
Wordt dit dezelfde projectleider? Zou dit ook intern georganiseerd kunnen worden?
Bijlage 2, titel ‘Geleerde lessen 2020-2024’ Opmerking: Gaat het hierbij om geleerde lessen? Zijn de punten daaronder beschreven geleerde lessen?
Advies: Omschrijven als terugblik, evaluatie, wat neem je mee of wat kun je leren (uit het verleden)?
Bijlage 2, punt 3  En het lijkt er ook toe te leiden dat ‘moeilijke’ huurders eerder op straat worden gezet. Er is niet in alle gemeenten in deze regio een sluitende aanpak voor het tegengaan van woningontruimingen, waardoor ook kwetsbare inwoners vaker dan voorheen dakloos raken. Vraag; Is dit herkenbaar bij andere gemeente? Eerder het gevoel dat het minder lijkt voor te komen.
Reactie:
Afgelopen jaar een aantal casussen die anders hadden kunnen verlopen. Dit kan gaan over alle gemeenten.
Advies:
Specificeren naar waar het om gaat of anders formuleren.
Suggestie:
‘We zouden graag toegaan naar één gezamenlijke aanpak voor elke gemeente’.
Overige opmerkingen - Goed initiatief, duidelijk leesbaar.
- Fijn dat er is gekozen voor een samenwerking. Goed om dit voorop te laten staan.
- Erg positief dat de RABWO wordt genoemd. Dat draagt bij aan het bestaansrecht en de positie van de raad.
- Dit gaat over een situatie vanaf 2026. Wat gebeurt er in de tussentijd?