Verslag Adviesraad beschermd wonen en opvang ZHE 4 november 2024,

Aanwezige leden: Gerrit de Jong (voorzitter), Rien van der Boom, Dennis Graute en Peter Goedhart (ASD Goeree-Overflakkee), Nicolette de Vries (ASD Voorne aan Zee), Nico Jaspers en Anne Marie Koopman-van Kouwen (ASD Nissewaard), Andrea Rodriguez Josee (Gemeente Nissewaard), Naomi van Dijk (Zorgbelang Inclusief – verslag), Karen van Doorn (gemeente Nissewaard).
Afwezig: Femke Meijer en Sandra Hol (ASD Hoeksche Waard), Diana van Nugteren (ASD Voorne aan Zee). 

1. Opening van de vergadering en vaststellen agenda

2. Bespreken conceptverslag 23 september en terugblik op het werkbezoek (Bijlage 1)
We kijken positief terug op het werkbezoek. Het is van meerwaarde om op locatie te vergaderen en ervaring op te doen. Zou mooi zijn als we dat in 2025 meer zouden doen. Rien heeft een verslag gemaakt. Deze staat ook op de website.

Openstaande actie uit vorige notulen: Definitieve versie van de doelennotitie wordt nog nagestuurd door Andrea.

3. Karen van Doorn over de stand van zaken van het vervolgplan GHNT 2024-2025. (bijlage 2a, 2b)
Karen is vorig jaar eind augustus begonnen. In eerdere werkzaamheden ervaring gehad met o.a. mishandeling van kinderen en ouderen.

Vervolgplan GHNT
Er is een jaarrapportage gemaakt over 2023 waarin een aantal verbeterpunten naar voren zijn gekomen. Er worden scholingen aangeboden aan professionals, maar er was onduidelijk of deze trainingen effectief zijn geweest. Er zijn drie actielijnen opgesteld;

  1. Juiste expertise in het lokale veld
    Er wordt (grotendeels) aangesloten op de regiovisie. Er zijn diverse trainingen in opgenomen, zoals o.a. daders, stalking, genderrollen, huiselijk geweld. Het is gericht op de professionals van de lokale teams die te maken hebben met daders en slachtoffers van huiselijk geweld. Er is een flyer gemaakt met het aanbod van alle trainingen. Karin zal deze met de raad delen.

    Inzet van ervaringsdeskundigheid is ook meegenomen. Dit wordt niet ingezet in de HW, omdat dit hangt onder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Er is wel een afspraak gemaakt dat er extra budget is voor de HW om ervaringsdeskundigheid in te zetten. MeMosa via Enver wordt ook ingezet rondom o.a. de vrouwenopvang. Ondersteunen ook als vrouwen van de opvang naar zelfstandig wonen gaan.

  2. De aanpak is in de kern hetzelfde
    Gaat over de ICR aanpak binnen het regioplan. VaZ doet hier niet aan mee, is gestart met de AVE aanpak. GO past wel ICR toe in de proeftuin, daar is de aanpak succesvol. In de HW doen ze ook niet mee met de ICR aanpak. In de Nissewaard zijn er ook andere afspraken gemaakt. Liep in het begin goed, afgelopen jaar veel verandering geweest, uiteindelijk besloten om de pilot niet te verlengen. Dit is in de stuurgroep besproken. Daar aangegeven dat ze wel willen behouden wat er goed werkt (per regio). De oplossing nog niet gevonden, zal niet op kort termijn duidelijkheid geven. Op middelbare scholen worden de voorstelling Blauwe Plekken incl. bijpassend lesmateriaal aangeboden en ook het lespakket gezonde relaties. Er is hier veel vraag naar.

  3. Sturing (geen toelichting op gehad)

Voorstel vastleggen samenwerkingsafspraken Vrouwenopvang, aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Zuid Hollandse Eilanden vanaf 2026
Voor BW en MO zijn er nieuwe samenwerkingsafspraken (in wording). Willen hier graag op aansluiten, ook als centrumgemeente, op de behoeftes van de lokale gemeentes. Stuurgroep heeft hier positief op gereageerd. In januari een heisessie waarin het eerste concept wordt voorgelegd. In de stuurgroep van maart laten vast leggen. Hopen hierdoor op een betere afstemming, samenwerking, betrokkenheid, inspraak etc.

Vraag: Ouderenmishandeling, komt dit veel voor en is hier aandacht voor? Heeft de gemeente hier een taak in?

  • Het komt veel voor. Cijfermatige informatie is momenteel heel gedateerd, van jaren geleden en dus niet betrouwbaar. Wat er is gezien in de corona periode is dat er veel financiële misbruik is geweest bij ouderen. Er wordt ook niet goed (genoeg) geregistreerd. Als er een professional ouderenmishandeling constateert, moet er worden gemeld. In de praktijk gebeurt het weinig, omdat Veilig Thuis een bepaalde naam draagt (‘er gebeurt toch niks mee’).

    Voorstelling Auderdom besteed ook veel aandacht aan ouderenmishandeling. Gemeente Hoeksche Waard nodigt zorgprofessionals uit voor de theatervoorstelling Au!derdom op donderdag 21 november om 14.30 uur bij het Rho-toneel in Numansdorp (Kievitstraat 8-10), zie hier de website.

Opmerking: In Nissewaard wordt er dit jaar een meldpunt geopend ‘Zorg voor een ander’ (website). Waar je op een laagdrempelige manier, anoniem, kan melden. Meldpunt wordt geopend om te signaleren. Afdeling communicatie gaat hier ook extra aandacht aan besteden d.m.v. social media, spotjes, foto’s etc.

4. Mededelingen centrumgemeente Nissewaard door Andrea

  • Cijfers wachttijden BW en MO
  Tm september 2023 NU Bijzonderheden
BW 182 meldingen
149 afgehandeld
43 wachtlijst
266 meldingen
265 afgehandeld
31 wachtlijst (21 nieuwe meldingen, 10 herindicaties)
Indicatie heeft het grootste deel (54%) de lichtste vorm van BW (intensiteit 1). Pameijer heeft de meeste BW plekken in de regio.
  27 weken wachttijd 18 weken wachttijd  
MO 275 meldingen 180 meldingen* (door betere screening in de regio) 
88 NW, 9 VaZ, 10 HW, 12 GO, 31 overige

10 weken wachttijd*
In de zomer gekeken naar de wachttijd en de lege plekken. Iedereen op de wachtlijst gebeld met hoe het gaat. Plekken binnen short stay, crisisplek etc. aangeboden.

*Andrea merkt op bij de MO cijfers van nu, dat ze mogelijk niet geheel kloppen. Dit komt omdat er niet altijd gemeld wordt.
** Eerder een team van 4 klantmanagers waarvan 3 zijn uitgevallen op kort termijn. Op dit moment 3 klantmanagers weer aan het werk.

Opmerking: Er zijn communicatieproblemen. Er wordt niet goed gemeld, daarmee geen goede hulp waardoor bij medewerkers en cliënten onvrede. Hoe kan je dat met elkaar oplossen?

Reactie: Beleidsmedewerkers in de regio werken nauw samen. Vervolgens de opdracht om het mee te nemen naar het lokale stuk. Elk kwartaal is er een regio uitvoeringsoverleg, zitten aandachtsfunctionarissen bij. Die delen het niet met de achterban. Daar gaat het ook mis (verschilt wel per gemeente).

In januari een netwerkbijeenkomst om o.a. de jaarplanning van 2025 te presenteren. Ook goed om deze signalen mee terug te nemen naar de lokale raden en om dit te agenderen bij de stuurgroep.

Prettig als we de managementcijfers voorafgaand de vergadering ontvangen.
Actie Andrea: Maandelijks delen van de cijfers.

  • Voortgang CVD Room First Oranjebuurt
    • Presentatie en filmpje over CVD gepresenteerd, ook gedeeld met de beleidsmedewerkers. Is breed bruikbaar. Hele mooie samenwerking te zien tussen de CVD en de wijk. Pakt erg positief uit.

Op 1 juli 2025 sluiten de deuren, momenteel nog geen oplossing. Staat hoog op de prioriteitenlijst van vastgoed. Deadline om knopen door te hakken op 1 maart. Met Vastgoed gemeente Nissewaard het gesprek over hoe nu verder, ook met andere gemeenten of er iets beschikbaar is. Ook overwegingen over flexwoningen. 

  • Wereld Daklozendag 10-10-2024
    • Evelien is op deze dag naar alle opvanglocaties geweest om taart van Dudok te bezorgen.

Anne Marie was aanwezig. Er waren een aantal cliënten die hier hun verhaal hebben gedaan, daar erg van onder de indruk. Zou mooi zijn om dit groter op te zetten, juist ook voor de inwoners van alle gemeentes.

Sandra heeft in de Hoeksche Waard actief deelgenomen en bijgedragen aan deze dag en heeft dit per mail met ons gedeeld.

  • Conceptuele zorglandschap (bijlage 3a, 3b, 3c)
    • Bijlage 3a. zijn de definities van alle producten. Deze zijn helder. Opmerking: Wat wel onduidelijk is is hoe het nu is en hoe het in de nieuwe definitie wordt. Reactie: Er is BW en MO. Klantmanagers schrijven nu naar een van de twee toe. Daaruit is gekomen dat het fijn is om te gaan differentiëren in diverse ‘smaken’. Er is een onderzoek uitgevoerd bij 200 mensen (interviews, dossieronderzoek, data). Vanuit het onderzoek wel gebleken dat differentiatie de behoefte is. Met de nieuwe producten, ondervang je al een hele hoop, los van het maatwerk wat er altijd blijft.

Informatiesessie gehad met de zorgaanbieders. Ook concept gedeeld. Dossieronderzoek is ook gedeeld. Binnenkort sessie rondom vastgoed. Zorgaanbieders maken zich wel zorgen over de hoeveelheid van wensen voor de korte tijd die er is. Inkooptermijn staat wel vast (mei). Wel besloten om implementatieperiode te verlengen, anders is het niet haalbaar.

5. Stuurgroep OGGZ+

  • Notulen vergaderingen stuurgroep OGGZ+ (30-9-2024)

Is nog niet vastgesteld. Is een concept van een concept. Voor nu ter kennisgeving.

  • Naamsverandering RABWO (niet aan bod gekomen)

6. Jaarplan 2025 en voorstel jaarplanning 2025 (Bijlage 4)
Alle data in orde, daarmee vergaderschema 2025 vastgesteld. Voorkeur om twee werkbezoeken op locatie te plannen en mocht dit niet haalbaar zijn, iemand uit te nodigen in de vergadering om toe te lichten. 

Vergaderdata Wat? Tijd Locatie
13 januari Bram (inkoopadviseur) en Mirjam (projectleider) komen vertellen over het conceptuele zorglandschap. 19.30 -21.30 uur Gemeentehuis Nissewaard Burgerzaal, Raadhuislaan 106 Spijkenisse
24 maart Werkbezoek Enver    
23 juni      
22 september Werkbezoek en etentje of uitnodiging gast in de vergadering    
10 november      

7. Wat er verder ter tafel komt

8. Volgende vergadering op 13 januari 2025

9. Afsluiting en afscheid Dennis Graute
Vanavond is Dennis is er, na een periode van acht jaar, voor het laatste bij. Met instemming van de gehele raad, danken we hem voor zijn enthousiasme, zijn positieve geluid en actieve bijdragen binnen de RABWO. 

Actielijst

Nr. Te ondernemen actie Door wie Wanneer
1. Jaarplanning gemeente Nissewaard achterhalen Andrea  
2. Deelnotitie nasturen Andrea November 2024
3. Bart (inkoopadviseur centrum gemeente) en Mirjam (projectleider) uitnodigen op vergadering van 13 januari Andrea 13 januari 2025
4. Delen managementcijfers BW en MO Andrea Maandelijks