Verslag Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang ZHE, 28 maart 2022

Locatie: Zoom Tijd: 20.30 tot 22.00 uur.
Aanwezig waren: Anneke Luijendijk en Thea Pennings (ASD Westvoorne), Wibo Bouma en Louis Keijsers (ASD Hellevoetsluis), Dennis Graute en Cor Hameeteman (ASD Goeree Overflakkee), Nicole Bakker en Sylvia op de Weegh- Born (ASD Brielle), Nico Jaspers (ASD Nissewaard), John Stuurman en Caroline de Haan (ASD Hoeksche Waard), Gerrit de Jong (voorzitter), Bea Oomens, Susan van Klaveren (gemeente Nissewaard), Mariëtte Teunissen (Zorgbelang Inclusief, verslag)
Afwezig: Anne Marie Koopman (ASD Nissewaard),

1. Welkom, opening van de vergadering
De voorzitter opent de vergadering en heet allen welkom.

2. Bespreken conceptverslag 24-1-2022: verslag wordt vastgesteld.
Ter informatie:

  • overzicht leden: wordt aangevuld met de adressen van de leden uit de Hoeksche Waard, zie  bijlagen
  • rooster van aftreden: wordt aangevuld met de leden uit de Hoeksche Waard, zie bijlagen
  • privacyreglement

3. Stand van zaken website: www.rabwo.nl. Zie ook presentatie in de bijlagen. Alle aanwezigen gaan akkoord met het nieuwe logo. Alle leden kunnen op de website van shutterstock.com kijken welke foto’s of tekeningen ze op de nieuwe website willen hebben. Reactie voor vrijdag 1 april naar Cor. Susan van Klaveren stuurt een link waar ook foto’s te vinden zijn. Hier gaat het om foto’s die het stereotype beeld willen doorbreken. In de week van 4 april krijgen alle leden een link naar de nieuwe website, dan kan er nog commentaar gegeven worden. Zodra de website online is, wordt er een persbericht verstuurd door de afdeling communicatie van de gemeente Nissewaard.

4. Vrijvallen van de reserve Centrumtaken: de afgelopen jaren is er een flinke reservepot opgebouwd (14 miljoen). In de stuurgroep is besloten om 7 miljoen vrij te laten vallen aan de individuele gemeenten per 2023. De gemeenten kunnen hier dan rekening mee houden bij de begroting voor 2023. De gemeenten krijgen een bedrag naar rato van het aantal inwoners1:

Gemeente Inwonertal  Aandeel  Bedrag in Euro's 
Goeree-Overflakkee 50.589 17,05% 1.193.430
Hoeksche Waard 88.047 29,67% 2.077.091
Nissewaard 85.440 28,79% 2.015.590
Voorne aan Zee 72.651 24,48% 1.713.889
Totaal 296.727 100% 7.000.000

1Vraag van Dorine via de mail (26-1-22): Ik wil de leden van de regionale adviesraad verzoeken hier prudent mee om te gaan. Het is vandaag weliswaar formeel openbaar geworden door het collegebesluit en ik zal vandaag ook de regiocollega’s informeren, maar de concrete bedragen zullen mogelijk nog niet breed bestuurlijk bekend zijn in de diverse gemeenten. 4 miljoen wordt als buffer aangehouden en 3 miljoen wordt gereserveerd om incidentele impulsen op te pakken. De lokale adviesraden kunnen hun eigen college adviseren. Het geld kan in 2023 besteed worden, de plannen moeten dit jaar gemaakt worden. Het geld is niet geoormerkt, maar er is wel de intentie het te besteden aan beschermd wonen en opvang.

5. Inzet ervaringsdeskundigheid2 bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. 
Toelichting door Bea Oomens, zie ook presentatie in bijlage 2b.

  • De ervaringsdeskundigen komen ook uit de regio. Niet elke ervaringsdeskundige wil werken  in de regio waar hij/zij woont. Ook cliënten willen niet altijd ‘het risico lopen’ dat zij de ervaringsdeskundige die hen helpt, tegenkomen in hun buurt/gemeente. Het is per cliënt  zoeken naar een goede match.
  • Checklist waar een ervaringsdeskundige aan moet voldoen: er is een profiel, de ervaringsdeskundigen hebben een opleiding gedaan en ze krijgen structurele begeleiding.
  • Ervaringen uit andere gemeenten: in Brabant wordt er gewerkt met ervaringsdeskundige plegers. Daarnaast wordt er in Rotterdam en Utrecht gewerkt met ervaringsdeskundigen. De ervaringen zijn positief. In de GGZ en de maatschappelijke opvang wordt al langer met ervaringsdeskundigen gewerkt. De inzet van ervaringsdeskundigen kan drempelverlagend werken.
  • Vrouwen die maken krijgen met huiselijk geweld vinden het vaak fijner om tips/adviezen te  krijgen in plaats van hulp.
  • Er wordt gewerkt met de tolkentelefoon wanneer vrouwen ineens moeite hebben met de Nederlandse taal. Dit kan gebeuren nav een stressvolle situatie.
  • 1e en 2de kennisbron: de professionele en de wetenschappelijke kennis/onderzoeken.
  • Als een wijkteam al contact heeft met een gezin, kan er een ervaringsdeskundige ingezet worden. Mogelijk hoeft er dan geen beroep gedaan te worden op veilig thuis.
  • De gemeente Nissewaard heeft een handleiding voor de lokale teams voor de inzet van ervaringsdeskundigen.
  • De ervaringsdeskundigen zijn professionals met een salaris. De gemeente Nissewaard betaalt hun moederorganisatie voor de inzet.

6. Doorontwikkeling Maatschappelijke Opvang: op basis van het regionale plan ‘Een beschermd thuis op de Zuid Hollandse Eilanden’ (vastgesteld in januari 2020) vindt dit jaar de doorontwikkeling van de maatschappelijke opvang plaats. De focus ligt op het zoveel mogelijk voorkomen van dak- en thuisloosheid (preventie) en het versterken van de uitstroom uit de maatschappelijke opvang. Toelichting: Susan van Klaveren, zie ook presentatie in bijlage 2c.

7. Pilots Blokhuismiddelen: het kabinet heeft tot en met 2021 een extra financiële impuls van 200 mln. euro ter beschikking gesteld aan gemeenten voor de uitvoering van regionale plannen van aanpak, gericht op het terugdringen van dak- en thuisloosheid. Ook in de regio Zuid Hollandse Eilanden worden met deze zogenoemde Blokhuismiddelen pilots uitgevoerd. Hiervoor hebben de samenwerkende gemeenten, zorgaanbieders, cliënten en woningbouwcorporaties destijds een plan van aanpak ingediend. Toelichting: Susan van Klaveren, zie ook presentatie in bijlage 2c.

  • De financiële middelen (voor de Blokhuismiddelen) zijn per 1-1-2022 gestopt. Er wordt per pilot gekeken of voortzetting gefinancierd moet worden uit de regionale middelen of vanuit lokale middelen (Wmo).
    • 2 Ter informatie: ‘Ervaringsdeskundigen zijn tweetalig: zij spreken zowel de taal van de leefwereld als de taal van de systeemwereld’ | Movisie
  • Zowel de lokale adviesraden als de RABWO krijgen de resultaten van het onderzoek van Phlinq. Susan verwacht dat de rapportage ongeveer in juni klaar zal zijn.
  • Uitvoeringsbrigade: ze zijn geïntroduceerd binnen alle gemeenten. Alle partijen kunnen hen benaderen als het nodig is. Tijdens de vergadering op 13 september geven zij een toelichting.

8. Volgende vergaderingen

  • 13 juni
  • 12 september wordt verzet naar 13 september
  • 7 november

9. Actielijst

  Te ondernemen actie Door wie Wanneer
161121.05 Cliëntervaringen Beschermd Wonen en Dak- en Thuisloosheid: opnieuw agenderen na bericht van Nel Buis Mariëtte 2022
221221.01 Overzicht wachtlijsten BW delen met de Regionale Adviesraad: op 8 maart 2022 zijn er 13 mensen die wachten op plaatsing in een BW-voorziening op de ZHE. Dorine (Mariette vraagt dit voor elke vergadering)